Antena 3 CNN Externe Iran cere OPEC să reducă producţia cu 2 milioane barili pe zi.

Iran cere OPEC să reducă producţia cu 2 milioane barili pe zi.

Iran cere OPEC să reducă producţia cu 2 milioane barili pe zi.
15 Dec 2008   •   08:10

Iran va cere cartelului mondial al petrolului la întâlnirea de săptămâna aceasta să reducă producţia de ţiţei cu alte 2 milioane de barili pe zi, a declarat ministrul iranian al petrolului, Gholamhossein Nozari .
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol va avea o întâlnire în Alegeria pe 17 decembrie pentru a decide o reducere şi mai mare a procuţiei de ţiţei pe fondul căderii preţului pe piaţa internaţională. Producătorii care nu fac parte din OPEC, precum Rusia, Oman, Azerbaidjan, Siria şi alte state au fost invitate şi ele la summit.
Nozari a declarat că Iran va propune membrilor OPEC recucerea cu 2 milioane de barili pe zi, deoarece aceasta va permite organizaţiei să echilibreze oferta cu cererea.
Preţurile mondiale la petrol au căzut cu peste 60% de la un record de 146 de dolari în luna iulie la sub 50 de dolari.
De asemenea, şi experţii din Kuwait cer OPEC să reducă producţia cu două milioane de barili. Astfel, unul dintre membrii de top ai organismului de consiliere în probleme de petrol a cerut organizaţiei acealaşi lucru ca şi Iranul.
Musa Maarafi declara că reducerea de 1,5 milioane baril pe zi, hotărâtă în octombrie şi intrată în vigoare pe 1 noiembrie, a fost insuficientă.
În altă ordine de idei, preşedintele rus, Dmitri Medvedev a declarat joi că Rusia s-ar putea alătura OPEC în reucerea producţiei şi, de asemenea, s-ar putea integra în OPEC. De altfel, şi reprezentantul Kuwait ceruse o coordonare cu ţări influente non- OPEC precum Rusia. El aprecia că preţul actual de aproape 40 de dolari barilul restricţionează investiţiile în extracţie, iar o cotaţie de 75 de dolari ar fi corectă. În condiţiile reducerilor de preţ, analiştii apreciază că se va ajunge la acest preţ.
Din OPEC fac parte Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Venezuela.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: OPEC Rusia Dmitri Medvedev
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close