Antena 3 CNN Externe Iran cere suspendarea SUA din organismul nuclear al ONU

Iran cere suspendarea SUA din organismul nuclear al ONU

Iran cere suspendarea SUA din organismul nuclear al ONU
Sursa foto: ahmadinejad
04 Mai 2010   •   01:49

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a făcut apel ca Statele Unite să fie suspendate din comisia executivă a organismului nuclear al ONU pentru că ameninţă cu folosirea armelor nucleare.
"Cum pot Statele Unite să fie membru al comisiei de guvernatori când a folosit armele nucleare contra Japoniei" şi a mai folosit arme cu uraniu în războiul din Irak, întreba liderul republicii islamice.
Delegaţiile din SUA, Marea Britanie şi Franţa au părăsit sala Adunării Generale a ONU unde se desfăşoară conferinţa pentru reviziuirea tratatului de nonproliferare nucleară după ce Ahmadinejad a acuzat SUA de standarde duble.
În faţa delagaţilor din 189 state, acesta arăta că Washington face presiuni pentru ca Iran să oprească programul său de îmbogăţire a uraniului, în timp ce dezvoltă propriile arme nucleare.
"Posesia de arme nucleare nu este sursă de mândrie," arăta liderul iranian.
"Este mai degrabă ruşinoasă şi dezgustătoare. Şi chiar mai ruşinoase este ameninţarea cu folosirea, sau chiar folosirea unor asemenea arme."
Ahmadinejad, cel mai înalt oficial care participă la conferinţă, a făcut apel "a se considera că orice ameninţare cu folosirea armelor nucleare suau un atac contra unităţi nucleare civile să fie considerate o încălcare a păcii şi securităţii internaţionale"
Răspunzând apelului secretarului general al ONU ca Iran să accepte schimbul de uraniu, Ahmadinejad arăta că Iran este pregăit să facă acest lucru.
Statele Unite şi statele occidentale suspectează Iran că dezvoltă arme nucleare la adăpostul programului nuclear civil.
Conform unui plan creat de ONU în octombrie, republica islamică ar trebui să expedieze uraniul slab îmbogăţit în Rusia pentru procesare ulterioară şi apoi în Franţa pentru a fi transformat în bare de combustibil nuclear.
Tehran a amânat planul arătând că ar accepta un schimb simultan pe teritoriul său.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close