Antena 3 CNN Externe Iran condamnă un fost vicepreşedinte la şase ani de închisoare

Iran condamnă un fost vicepreşedinte la şase ani de închisoare

Iran condamnă un fost vicepreşedinte la şase ani de închisoare
Sursa foto: Mohammad Ali Abtahi
23 Noi 2009   •   18:30

Un fost vicepreşedinte iranian a fost condamnat la şase ani de închisoare fiind prima victimă dintre persoanele publice în campania lansată contra opoziţiei şi mişcărilor de protest lansate după alegerile prezidenţiale din vară.
Mohammad Ali Abtahi, care a fost vicepreşedinte şi consilier al liderului reformist Mohammad Khatami în perioada 1997-2005, a fost găsit vinovat de conspiraţie contra securităţii naţionale a Iranului.
El a fost arestat la puţin timp după alegerile prezidenţiale din iunie, când sute de mii de persoane au ieşit pe stradă în Teheran acuzând că rezultatul a fost fraudat.
Agenţiile de presă de stat scriu că a fost găsit vinovat inclusiv de "complot contra securităţii statului", insultare preşedintelui, participarea la demonstraţii ilegale şi propagandă contra regimului.
Dovezile au cuprins postări de pe blogul său, un interviu pentru BBC, şi faptul că a luat parte la una din primele demonstraţii, pe 15 iuni.
În pofida criticilor, regimului lui Mahmoud Ahmadinejad a continuat procesele contra unor "suspecţi", printre care disidenţi, jurnalişti, angajaţi ai ambasadelor străine şi chiar figuri politice.
Săptămâna trecută, presa scria că cinci persoane au fost condamnate la moarte pentru participarea la proteste şi 81 fiind închiş pentru perioade de până la 15 ani.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close