Antena 3 CNN Externe Iranul lansează drona de război "Gaza", în onoarea militanților care luptă cu Israelul. Noi violențe la moscheea Al Aqsa, după încetarea focului

Iranul lansează drona de război "Gaza", în onoarea militanților care luptă cu Israelul. Noi violențe la moscheea Al Aqsa, după încetarea focului

Noi violențe între palestinieni și poliția israeliană au avut loc vineri după prânz, la moscheea Al Aqsa din Ierusalimul de Est, amplificând temerile că acordul de încetare a focului între Israel și Hamas, intrat în vigoare la ora 2 dimineța este unul foarte fragil, relatează presa internațională.

Iranul lansează drona de război "Gaza", în onoarea militanților care luptă cu Israelul. Noi violențe la moscheea Al Aqsa, după încetarea focului
de Adrian Iclozan    |    21 Mai 2021   •   18:02

Cel puțin 15 palestinieni au fost răniți în împrejurimile complexului Al Aqsa în confruntările cu poliția, notează BBC, care adaugă că primele relatări cu privire la aceste incidente sunt contradictorii.

Agenția palestiniană de știri Wafa citează martori care spun că, după rugăciunile de vineri, credincioșii au rămas pentru a celebra acordul de încheiere a focului iar poliția israeliană ar fi folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Surse medicale palestiniene citate de Reuters afirmă că numărul răniților este de circa 20. 

În schimb, poliția israeliană susține că a izbucnit o revoltă după rugăciunile de la mijlocul zilei iar palestinienii ar fi aruncat cu pietre și cocktailuri Molotov spre forțele de ordine.

Drona "Gaza", prezentată de Iran în ziua armistițiului dintre Israel și Hamas

În paralel cu aceste evoluții, Gărzile Revoluționare iraniene au prezentat noua dronă de luptă numită Gaza, în semn de omagiu pentru palestinieni.

Decuplat de la resurse internaționale ca urmare a sancțiunilor, Iranul, statornicul inamic al Israelului, a devenit un producător important de drone, folosind adesea tehnologii copiate de la aparatele similare americane capturate. 

The Jerusalem Post scrie că noua dronă iraniană are o autonomie de zbor de 35 de ore, o rază de acțiune de 2.000 de km și poate transporta sute de kilograme de bombe și explozibili.

SUA și Israelul au creat luna trecută un grup de lucru între agențiile naționale de specialitate, pe fondul îngrijorărilor legate de impactul regional al dronelor și munițiilor de precizie realizate de Iran și interpușii acestuia.

×
Subiecte în articol: drona Gaza Iran Al Aqsa
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close