Antena 3 CNN Externe Iran este pregătit de negocieri, iar SUA ameninţă cu sancţiuni mai dure

Iran este pregătit de negocieri, iar SUA ameninţă cu sancţiuni mai dure

Iran este pregătit de negocieri, iar SUA ameninţă cu sancţiuni mai dure
Sursa foto: program nuclear
24 Apr 2009   •   16:27

Iran a declarat miercuri că acceptă discuţii "constructive" cu puterile mondiale , în vreme ce SUA a arătat că Teheranul s-ar putea confrunta cu sancţiuni drastice dacă asemenea discuţii eşuează în încercarea de a pune capăt programului nuclear iranian.
Într-o declaraţie oficială, Iran a arătat că crede în puterea de rezolvare a disputelor prin discuţii între republica islamică şi Occident, dar a menţionat că va continua cu dezvoltarea energiei atomice.
Comunicatul este răspunsul Teheranului la o invitaţie a celor şase puteri mondiale de a discuta chestiunea nucleară. Se subliniază că se va continua activitatea nucleară în ?interacţiune activă cu Agenţia pentru Energie Atomică a ONU în cadrul tratatului de non-proliferare?.
Deja de săptămâna trecută, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad declara că Iranul a pregătit propuneri de încheiere a disputei, fără a da detalii.
SUA şi aliaţii occidentali suspectează că Iranul doreşte să dezvolte bomba nucleară sub acoperirea programului civil şi doreşte să oprească îmbogăţirea uraniului.
Pe de altă parte, Iranul respinge acuzaţiile şi spune că nu va ceda presiunilor. Într-o declaraţie la Washington, secretarul american de stat Hillary Clinton declara că este convinsă că decizia de a se angaja în discuţii cu Iranul referitor la programul nuclear va creşte pârghiile de impunere a sancţiunilor dacă negocierile eşuează.
?Credem că prin urmarea căii diplomatice pe care ne găsim, câştigăm credibilitate şi influenţă în rândul unor state care vor participa pentru a face regimul sancţiunilor pe cât de strânse şi drastice pe cât vrem?, declara Clinton parlamentarilor.
SUA, Rusia, China,Franţa, Germania, Marea Britanie au declarat pe 8 aprilie că vor cere ministrului de Externe al UE Javier Solana să invite Iranul la discuţii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close