Antena 3 CNN Externe Iranul spune că exercițiile militare recente au fost un avertisment la adresa Israelului

Iranul spune că exercițiile militare recente au fost un avertisment la adresa Israelului

Comandanții militari iranieni au declarat că exercițiile militare din ultima săptămână au fost un avertisment la adresa Israelului.

Iranul spune că exercițiile militare recente au fost un avertisment la adresa Israelului
Sursa foto: Twitter/ Reuters
de Cerasela Stafie    |    25 Dec 2021   •   11:43

Pe fondul îngrijorărilor legate de posibilele planuri israeliene de a ataca fabricile nucleare iraniene, oficialii iranieni au efectuat o serie de exerciții militare, care a inclus testarea unor rachete balistice și de croazieră.

Televiziunea de stat a arătat rachete care aplatizează o țintă care semăna cu reactorul nuclear Dimona din Israel, la încheierea exercițiilor de vineri.

”Într-o simulare, Gărzile Revoluționare au exersat cu succes atacarea instalațiilor atomice Dimona, centru critic al exercițiilor militare ale regimului sionist”, a spus agenția de presă semi-oficială Tasnim.

”Aceste exerciții au avut un mesaj foarte clar: un avertisment serios, real... la amenințările autorităților regimului sionist, să se ferească”, a declarat șeful Gărzilor, generalul Hossein Salami, la televiziunea de stat.

"Le vom tăia mâinile dacă vor face o mișcare greșită... Distanța dintre operațiunile reale și exercițiile militare este doar o schimbare a unghiurilor de lansare a rachetelor", a adăugat Salami, potrivit Reuters.

Șeful Statului Major al Forțelor Armate, generalul-maior Mohammad Bagheri, a declarat că 16 rachete balistice de diferite clase au fost lansate simultan și au distrus ținte predeterminate.

Marea Britanie a criticat lansarea de rachete balistice în timpul exercițiilor militare.

”Aceste acțiuni reprezintă o amenințare la adresa securității regionale și internaționale și solicităm Iranului să-și înceteze imediat activitățile”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Saeed Khatibzadeh, a respins declarația britanică drept ”amestec în capacitatea defensivă a Iranului”, a declarat presa de stat.

Iranul spune că rachetele sale balistice au o rază de acțiune de 2.000 km. Statul are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, considerând astfel de arme o forță importantă de descurajare și de represalii împotriva SUA și a altor adversari, în caz de război.

Israelul, care se opune eforturilor puterilor mondiale de a reînvia acordul nuclear de la Teheran din 2015, a amenințat de mult timp cu acțiuni militare dacă diplomația eșuează. Iranul spune că ambițiile sale nucleare sunt pașnice.

 

×
Subiecte în articol: Iran exercitii militare avertisment Israel
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close