Antena 3 CNN Externe Iranul susține că a dejucat o încercare a SUA de a „fura” un tanc plin cu petrol

Iranul susține că a dejucat o încercare a SUA de a „fura” un tanc plin cu petrol

Presa de stat din Iran a susținut miercuri că armata Republicii Islamice a dejucat o încercare a unei nave americane de a „fura” un tanc plin cu petrol iranian în timp ce traversa Golful Oman.

Iranul susține că a dejucat o încercare a SUA de a „fura” un tanc plin cu petrol
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    03 Noi 2021   •   14:34

Afirmația a fost cel mai recent semn al tensiunii crescânde între cele două țări, pe măsură ce perspectivele unui nou acord privind programul nuclear al Iranului s-au estompat. De la retragerea unilaterală a fostului președinte Donald Trump din acordul nuclear internațional din 2015 cu Iranul, SUA au impus sancțiuni economice stricte asupra țării, inclusiv restricții asupra vânzării petrolului. 

Regimul iranian a promis de luni de zile să revină la exporturile de petrol, în ciuda sancțiunilor americane, pe care le consideră ilegale.

Administrația Biden și Flota a 5-a a Marinei SUA, care are responsabilitatea operațiunilor navale americane în Golful Persic și apele învecinate, nu au emis miercuri niciun răspuns imediat la anunțul Iranului. Oficialii iranieni nu au emis nici un comentariu imediat, deși mass-media de stat a națiunii servește drept purtător de cuvânt al regimului.

Scurtul raport al agenției de știri de stat Mehr descria o confruntare „recentă” între bărci cu motor operate de Garda Revoluționară de elită și o navă americană, pe care nu a identificat-o, în apele internaționale din Golful Oman. Acel corp de apă, împreună cu Golful Persic, formează granița de sud a Iranului.

Mehr a susținut că nava americană a încercat să blocheze tancul care transporta petrol iranian - iar unele rapoarte sugerau că tancul ar fi fost chiar urcat de personal american - dar că încercarea SUA a fost descurajată de Garda Revoluționară. Mehr a spus că tancul a fost dus de forțele iraniene înapoi în apele teritoriale ale țării.

Deși nu a existat niciun comentariu imediat de la Washington cu privire la presupusul incident, acesta evidențiază mediul din ce în ce mai tensionat atât pe căile navigabile fizice prin care trece o mare parte din aprovizionarea mondială cu petrol, cât și confruntarea politică dintre Teheran și Occident cu privire la programul nuclear al țării.

Șeful Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului a declarat miercuri într-un tweet că negocierile viitoare nu pot fi garantate, sugerând că președintele Biden nu are „autoritate” în cadrul guvernului american de a ajunge la un nou acord și de a se asigura că acesta este respectat.

"Președintele SUA, lipsit de autoritate, nu este pregătit să ofere garanții. Dacă actualul status quo continuă, rezultatul negocierilor este clar", a spus Ali Shamkhani, potrivit CBS News.

Ministrul iranian de externe a criticat, de asemenea, poziția SUA în discuțiile nucleare și a reiterat cererea Teheranului ca toate sancțiunile americane impuse de la retragerea lui Trump din 2018 din acordul nuclear să fie ridicate ca o condiție prealabilă pentru orice noi negocieri.

Administrația Biden a spus că nu este dispusă să facă această concesie.

„Casa Albă cere negocieri cu Iranul… Cu toate acestea, impune simultan noi sancțiuni persoanelor și entităților iraniene”, a declarat ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian marți pe Twitter, adăugând că Teheranul „examinează îndeaproape comportamentul domnului Biden”.

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat noi sancțiuni împotriva unor oficiali și companii iraniene pentru rolul lor în programul cu drone al Gărzilor Revoluționare Iraniene la sfârșitul lunii octombrie.

×
Subiecte în articol: Iran SUA petrol Teheran acord nuclear
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close