Antena 3 CNN Externe Iran: Liderul opoziţiei cere "schimbări profunde"

Iran: Liderul opoziţiei cere "schimbări profunde"

Iran: Liderul  opoziţiei cere "schimbări profunde"
Sursa foto: demonstratie teheran
13 Aug 2009   •   08:33

Liderul opoziţiei iraniene a declarat miercuri că abuzurile şi moartea protestatarilor reţinuţi după revoltele post-electorale subliniază nevoia de schimbări profunde" în ţară, acesta fiind cel mai radical apel la reformă de până acum.

Reformiştii profită de prostul tratament aplicat deţinuţilor de la închisoarea Kahrizak pentru a menţine presiunea pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, pe care îl acuză de fraudarea alegerilor.

"Ce se întâmplă acum în închisori demonstrează nevoia unei schimbări produnde în ţară," scrie Mir Hossein Mousavi pe siteul său. De altfel şi conservatori influenţi au criticat abuzul din Kahrizak şi cele trei decese despre care se ştie.
Poliţia şi oficialii au încercat să calmeze spiritele recunoscând abuzurile şi promiţând pedepsirea celor vinovaţi.
Guvernul a deschis deja un proces contra a circa 100 politicieni, jurnalişti şi activişti, acuzaţi de implicarea în "revoluţia de catifea" ce dorea răsturnarea conducerii islamice.
În declaraţia sa, Moussavi a respins poziţia oficială ce arată că demonstraţiile ar fi opera străinilor.
"Cele mai mari minciuni sunt atribuirea cererii naturale a oamenilor pentru schimbarea în contrul străinilor," crede Mousavi .

Unul din cei judecaţi este Clotilde Reiss, student francez a cărui eliberare a fost cerută de preşedintele Nicolas Sarkozy.

Antena3.ro

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close