Antena 3 CNN Externe Iran nu are ?nici o problemă? cu îmbogăţirea uraniului peste hotare

Iran nu are ?nici o problemă? cu îmbogăţirea uraniului peste hotare

Iran nu are  ?nici o problemă? cu îmbogăţirea uraniului peste hotare
Sursa foto: iran nuclear
04 Feb 2010   •   14:12

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a renunţat pe neaşteptate la opoziţia sa la a-şi trimite uraniul pentru îmbogăţire în afara statului.-


"Unele persoane au făcut mare scandal. Dar nu e nicio problemă. Vom semna un contract şi vă vom da uraniu de 3,5% pentru îmbogăţit la 20% în patru sau cinci luni şi să ni-l înapoiaţi," arăta Ahmadinejad într.un interviu TV

Iran, care se află deja sub incidenţa a trei seturi de sancţiuni ONU pentur refuzul său de a opri îmbogăţirea uraniului, susţine că are nevoie de tehnologie nucleară pentru a genera electricitate, în timp ce Occidentul bănuieşte un scop militar.
Un plan internaţional de rezolvare a problemei stipulează că Iranul să trimită uraniul slab îmbogăţit în Rusia şi Franţa pentru îmbogăţire ulterioară şi processare pentru a-l transforma în combustibil pentru centrale nucleare.
Ahmadinejad a respins preocupările că uraniul să nu mai fie readus. Într-un asemenea caz, Iran va continua să îmbogăţească uraniul singur, arăta acesta.
"Dacă nu îl aduc înapoi, ce se va întâmpla? Se va dovedi că avem dreptate şi apoi se va dovedi că agenţia - AIEA- nu este de încredere şi va fi discreditată."
Declaraţiile liderului iranian au luat SUA şi aliaţii europeni prin surprindere. Rusia a salutat afirmaţiile acestuia, în timp ce China a cerut discuţii pe oferta lui Ahmadinejad.
Puterile occidentale au arătat totuşi că Iran trebuie să continue.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close