Antena 3 CNN Externe Iran. Prima femeie ministru din ultimii 30 de ani

Iran. Prima femeie ministru din ultimii 30 de ani

Iran. Prima femeie ministru din ultimii 30 de ani
Sursa foto: femeie
03 Sep 2009   •   14:26

Membrii Parlamentului iranian au aprobat numirea în funcţia de ministru a unei femei, situaţie extrem de rară în Iran. Ea era una dintre cele 18 nominalizări pentru cabinetul preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad. Pe listă se mai aflau alte două femei, însă acestea au fost respinse, arată BBC News

Marzieh Vahid Dastjerdi, noul ministru al Sănătăţii, este cunoscută pentru propunerea ei de a introduce o lege potrivit căreia serviciile medicale trebuie să fie separate: femeile să fie îngrijite numai de persoane de acelaşi sex, iar bărbaţii numai de cadre medicale de sex masculin.

Celelalte două femei aflate pe lista propunerilor pentru funcţia de ministru sunt Fatemeh Ajorlou, propusă pentru ministerul Securităţii Sociale şi Susan Keshavarz, propusă pentru funcţia de ministru al Educaţiei.

Cabinetul iranian este format din 21 de miniştri şi 12 vicepreşedinţi. Ultima femeie care a deţinut funcţia de ministru în această ţară a fost Farrokhroo Parsay, care s-a aflat în funcţie între anii 1968 şi 1977. Ea a fost acuzată de corupţie şi executată în 1979 în timpul Revoluţiei Islamice, care a adus la putere extremiştii islamici.

Între timp, Iranul a anunţat că este pregătit pentru discuţii noi cu puterile mondiale legate de controversatul său program nuclear.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: mahmoud ahmadinejad
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close