Antena 3 CNN Externe Iranul a lansat o rachetă în spațiu în toiul discuțiilor asupra programului său nuclear

Iranul a lansat o rachetă în spațiu în toiul discuțiilor asupra programului său nuclear

Iranul a anunțat, joi, că a lansat în spațiu o rachetă la bordul căreia s-ar afla trei dispozitive de cercetare.

Iranul a lansat o rachetă în spațiu în toiul discuțiilor asupra programului său nuclear
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    30 Dec 2021   •   14:35

Lansarea a avut loc în timp ce discuțiile asupra programului său nuclear sunt în desfășurare și este posibil ca această mișcare să irite Occidentul, relatează agenția France Presse.

"Lansatorul de sateliți Simorgh a trimis trei aparate de cercetare în spațiu", a declarat Ahmad Hosseini, purtătorul de cuvânt al unității spațiale a Ministerului Apărării iranian, citat de televiziunea de stat.

"Obiectivele de cercetare planificate pentru această lansare au fost atinse", a adăugat oficialul iranian, fără a oferi alte detalii.

Teheranul a anunțat în februarie că a testat un nou lansator de sateliți echipat cu "cel mai puternic" motor cu combustibil solid.

Salvarea acordului nuclear, torpilată cu o rachetă balistică

Anunțul de joi intervine în timp ce negocierile pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul încheiat în 2015 au fost relansate la sfârșitul lunii noiembrie.

Discuțiile vin după o întrerupere de cinci luni între Teheran şi țările încă parte la pact : Franța, Marea Britanie, Germania, Rusia, China.

Acordul, din care SUA s-au retras în timpul Administrației Trump, a fost validat prin Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.

Între altele, documentul cere Teheranului "să nu desfășoare nicio activitate legată de rachetele balistice concepute pentru a transporta încărcături nucleare" și pune embargo inclusiv pe "lansări folosind tehnologia rachetelor balistice".

Gardienii Revoluției, armata ideologică a republicii islamice, şi-au lansat primul satelit militar în aprilie 2020.

Statele Unite au comentat la momentul respectiv că această lansare dovedește că programul spațial iranian este destinat mai degrabă unor scopuri militare decât comerciale.

Occidentalii suspectează Iranul că încearcă să dezvolte, folosind tehnologia lansatoarelor de sateliți, vectori balistici cu rază lungă de acțiune, capabili să transporte încărcături convenționale sau nucleare.

Afirmând că nu are intenția de a obține arme atomice, Teheranul susține că programele sale balistic şi spațial nu contravin rezoluției ONU.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: Iran Simorgh program nuclear
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close