Antena 3 CNN Externe Iran respinge dialogul nuclear

Iran respinge dialogul nuclear

Iran respinge dialogul nuclear
Sursa foto: lider iranian
26 Mai 2009   •   08:22

Preşedintele iranian a respins orice discuţii cu marile puteri mondiale despre programul său nuclear, declarând că subiectul este "închis". ?Am declarat acest lucru anterior şi îl spunem şi acum, că nu vom discuta despre chestiunea nucleară cu cei în afara Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică?, a declarat Mahmoud Ahmadinejad.
El s-a oferit să ?dezbată despre chestiunile globale precum şi despre pacea mondială şi securitate? cu Barack Obama, la Adunarea Generală ONU din septembrie.

Obama promisese anterior un proces de angajament cu Iran, dar a ameninţat, săptămâna trecută, cu sancţiuni dure dacă Teheran nu răspunde pozitiv la încercările de dialog în legătură cu agenda sa nucleară.

Occidentul acuză Iranul că încearcă să dezvolte arma nucleară, dar Teheran susţine că doreşte doar să dezvolte tehnologia pentru producerea de energie.
După testul nuclear al Coreii de Nord, Ahmadinejad a negat orice cooperare cu Phenian pentru dezvoltarea nucleară şi a criticat statele care construiesc arme nucleare.
?Ne opunem producţiei, extinderii, şi folosirii de arme de distrugere în masă?, a declarat acesta.

?Cel mai rău lucru pe care ar putea să îl facă un guvern este să cheltuiască resursele naţiunii, care ar trebui să meargă spre bunăstarea poporului, pentru a produce arme nucleare. Ne opunem acestui lucrur şi toate statele care au arme nucleare trebuie să se angajeze în cadrul unui acord colectiv şi să fie dezarmate în cadrul unui plan clar?, adăua liderul iranian.

Ahmadinejad a făcut declaraţiile în timp ce se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din iunie.
Iran a refuzat să oprească îmbogăţirea uraniului, proces folosit pentru dezvoltarea de combustibil nuclear, dar care poate avea şi aplicaţii militare,
Un document israelian apărut luni în presă susţine că Venezuela şi Bolivia sunt suspectate că au vândut uraniu Iranului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close