Antena 3 CNN Externe Iran respinge propunerea privind programul său nuclear

Iran respinge propunerea privind programul său nuclear

Iran respinge propunerea privind programul său nuclear
Sursa foto: iran nuclear
09 Noi 2009   •   16:12

Iran a respins, din nou, oferta făcută de organizaţia nucleară a ONU, cu cererea de a trimite uraniul său îmbogăţit în Turcia, transmite postul iranian de televiziune de limbă engleză Press TV .
Teheran arăta că o asemenea ofertă ar fi fost făcută deja de şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi a fost respinsă de Iran în acel moment.


"Această propunere a fost făcută de şeful IAEA cu mult timp în urmă şi a fost respinsă atunci de autorităţile iraniene," a declarat o sursă iraniană anonimă.

"Se parte că şeful IAEA încearcă să profite de apropriata vizită a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în Turcia pentru a obţine acoperire media pentru a chestiune închisă".
În noua sa ofertă, preşedintele IAEA, Mohamed ElBaradei, a declarat sâmbătă că uraniul îmbogăţit al Iranului ar putea fi transferat către Turcia până ce Rusia livrează Teheranului uraniu bogat îmbogăţit.

El a prezentat Turcia ca fiind al treilea stat, după ce Iran a refuzat propunerea occidentală ca uraniul să fie îmbogăţit în Rusia. "Aceasta ar trebui să funcţioneze," declara ElBaradei .

Un membru al parlamentului iranian declara sâmbătă că Iran nu va schimba uraniul său îmbogăţit pentru combustibil care să fie folosit la reactorul pentru cercetare din Teheran, transmite agenţia de presă ISNA .
Proiectul de acord, prezentat de şeful IAEA , cerea ca Iranul să trimită uraniul său slab îmbogăţit către Rusia şi Franţa, unde urma să fie procesat în combustibil cu o puritate de 20 procente.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close