Antena 3 CNN Externe Iran ridică miza şi anunţă construirea a patru noi reactoare nucleare

Iran ridică miza şi anunţă construirea a patru noi reactoare nucleare

Iran ridică miza şi anunţă construirea a patru noi reactoare nucleare
17 Iun 2010   •   03:40

Iran a ridicat miza în confruntarea sa cu Occidentul, declarând că are intenţia de a construi patru noi reactoare nucleare.

La doar o săptămână după ce ONU a impus al patrulea set de sancţiuni contra republicii islamice, oficialii arătau că Teheran este hotărât să alimenteze propriile centrale nucleare cu uraniu produs intern.

Anunţul pare a marca sfârşitul efortului diplomatic de a alimenta singura centrală nucleară funcţională cu uraniu îmbogăţit în Rusia şi Franţa.

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad declara că Iran este hotărât să menţină programul său nuclear în pofida efectelor sancţiunilor asupra economiei ţării.

"Aţi dat dovadă de temperament, v-aţi renegat promisiunea şi aţi recurs din nou la maniere diabolice," declara acesta puterilor care au impus sancţiunile. " Am stabilit condiţiile astfel încât, cu voia lui Dumnezeu, să fiţi pedepsiţi puţin şi să staţi la masa negocierilor ca un copil politicos".

Ahmadinejad arăta unui grup de susţinători la Teheran că nu va învins de noul set de sancţiuni. "Dacă ei cred că pot folosi beţe ca să preseze Iranul, noi spunem că poporul iranian le va rupe toate beţele."

Iran a anunţat că a început îmbogăţirea uraniului la 20 procente, ceea ce ua.r permite să producă o armă în acest an.

Ali Akbar Salehi, şeful organizaţiei atomice iraniene, preciza că noile patru centrale vor înlocui Reactorul de Cercetare din Teheran (TRR). Construit în 1973, TRR este folosit pentru a livra spitalelor iraniene echipamentul pentru departamentele de radiografie.

În plus, Salehi arăta că Teheran are ambiţia de a exporta combustibil nuclear pentru scopuri medicale în alte state islamice.

Antena3.ro

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close