Antena 3 CNN Externe Iran sfidează lumea şi anunţă încă 10 unităţi de îmbogăţire a uraniului

Iran sfidează lumea şi anunţă încă 10 unităţi de îmbogăţire a uraniului

Iran sfidează lumea şi anunţă încă 10 unităţi de îmbogăţire a uraniului
Sursa foto: iran nuclear
30 Noi 2009   •   00:35

Guvernul Iranului a ordonat Organizaţiei naţionale pentru Energie Atomică să construiască 10 noi locaţii de îmbogăţire a uraniului, a anunţat televiziunea de stat IRIB TV. Conform decretului, agenţia ar urma să înceapă construcţia la cinci noi unităţi şi să prezinte alte cinci propuneri în următoarele două luni.
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a fost citat declarând că pentru a produce electricitate de 20.000 megawaţi, este important să fie construite 10 noi unităţi de îmbogăţire a uraniului la dimensiunea principalului complex existent, de la Natanz.
Republica islamică mai are nevoie de 500.000 de centrifuge, arăta Ahmadinejad la o şedinţă de guvern.

"Avem o relaţie de prietenie cu întreaga lume, dar nu glumim cu nimeni şi nu vom permite încălcarea drepturilor iranienilor," declara liderul iranian.

Şeful organizaţiei atomice iranien Ali Akbar Salehi sublinia că decizia guvernului este un răspuns puternic la recenta iniţiativă nefavorabilă a grupului G5+1 (cei cici membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania iar cele 10 locaţii de îmbogăţire a uraniului vor fi construite.

Salehi a mai subliniat şi angajamentele ţării faţă de reglementările internaţionale şi declara că "suntem angajaţi să ne urmărim drepturile noastre, suntem angajaţi faţă de reglementările internaţionale " .
O rezoluţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, adoptată vineri, cerea "cooperarea deplină" a Iranului să clarifice toate chestiunile programului său nuclear.
De asemenea, se cerea oprirea construcţiei la o nouă unitate de îmbogăţire a uraniului lângă Qom.
Iran se află sub incidenţa a trei rezoluţii ONU pentru sfidarea reglementărilor internaţionale privind activitatea nucleară.
SUA au reacţionat la anunţul Teheranului avertizând că iniţiativa ar fi o nouă încălcare a legislaţiei internaţionale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close