Antena 3 CNN Externe Iran: SUA nu este pregătită pentru dezarmare nucleară

Iran: SUA nu este pregătită pentru dezarmare nucleară

Iran: SUA nu este pregătită pentru dezarmare nucleară
Sursa foto: Ali Larijani
31 Mai 2010   •   08:10

Preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani, critică Statele Unite pentru refuzul lor de a se angaja în cadrului unui program definitiv pentru dezarmarea nucleară totală în cadrul Conferinţei pentru Nonproliferare Nucleară, din New York .
"Ei nu sunt pregătiţi pentru a avea un orar pentru dezarmare şi tratatul a fost schimbat într-o propunere," arăta oficialul în cadrul unei conferinţe de presă la Tehran.
Cele 189 de state semnatare ale Tratatului de Nonproliferare Nucleară au adoptat un plan detaliat pentru dezarmare nucleară după o lună de negocieri. Conform planului de acţiune, cele cinci state nucleare recunoscute - SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China - se angajează să accelereze reducerea armamentului şi luarea unor măsuri pentru diminuarea importanţei armelor atomice.
Documentul final mai cere organizarea unei conferinţe în 2012 "pentru stabilirea unei regiuni a Orientului Mijlociu fără arme nucleare şi alte tipuri de arme de distrugere în masă."
Larijani a subliniat "necesitatea" ca Israel să devină semnatar al Tratatului şi arăta că "avem un regim (Israel) care nu recunoaşte Tratatul şi răzvrăteşte regiunea."
Larijani a mai cerut puterilor occidentale să accepte în întreegime Declaraţia Nucleară a Teheranului, la care au colaborat Turcia, Brazilia şi Iran, pe 17 mai, apreciind că un nou rând se sancţiuni ar ineficient.
El aprecia că sancţiunile nu ar opri progresul Iranului, iar Washington şi aliaţii trebuie să găsească alte modalităţi de a angaja diplomatic Iranul.
Anetna3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close