Antena 3 CNN Externe Iran transmite avertismente Arabiei Saudite

Iran transmite avertismente Arabiei Saudite

Iran transmite avertismente Arabiei Saudite
Sursa foto: arabia saudita
13 Noi 2009   •   01:46

Iran a avertizat Arabia Saudită să nu se angajeze şi mai mult în sprijinirea guvernului yemenit contra rebelilor musulmani şiiţi.
După o săptămână de raiduri aeriene saudite şi impunerea unei blocade navale de către Riyadh pentru a împiedica traficul de arme către insurgenţi, Iran a emis unele comentarii care vor escalda cu siguranţă tensiunile dintre cele două puteri regionale.

?Cei care toarnă gaz pe foc trebuie să ştie că nu vor fi ocoliţi de fumul ce se ridică,? declara Manouchehr Mottaki, ministrul iranian de Externe, într-un avertisment clar la adresa Arabiei Saudite, care a atacat rebelii Huthi după ce au preluat contolul asupra unui oraş saudit de graniţă, săptămâna trecută.
Iran este ţară musulmană majoritar şiită şi sprijină grupurile şiite din regiune, mai ales în Liban şi Irak, în timp ce Arabia Saudită este stat musulman sunit.

Rebelii şiiţi l-au acuzat pe Ali Abdullah Saleh, preşedintele Yemen , că a permis brandului sunit saudit, Wahhabism, să câştige teren în Yemen, chiar dacă preşedintele este şiit. Arabia Saudită, pe de altă parte, deranjată de incursiunile rebelilor peste graniţă, slab definită, subliniază că atacurile aeriene vor continua până la retragerea Huthi Un poliţist saudit a fost ucis în luptele iniţiale, când trupele Huthi au preluat controlul oraşului Jabal al-Dukhan. Cel puţin alţi patru au murit ulterior când au încercat să recâştige oraşul din mâinile insurgenţilor, înarmaţi cu tancuri şi arme anti-aeriene.
Prinţul Khaled bin Sultan, viceministrul saudit al Apărării, a declarat că rebelii trebuie să se retragă la zeci de kilometri în interiorul Yemen înaintea asaltului saudit.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Arabia Saudita Yemen
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close