Antena 3 CNN Externe Iran va discuta despre schimbul nuclear cu statele membre în Consiliul de Securitate

Iran va discuta despre schimbul nuclear cu statele membre în Consiliul de Securitate

Iran intenţionează să organizeze discuţii cu toţi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate pentru a negocia un acord nuclear, a anunţat ministrul de externe Manouchehr Mottaki .

Iran va discuta despre schimbul nuclear cu statele membre în Consiliul de Securitate
Sursa foto: iran nuclear
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Apr 2010   •   15:54

El a precizat că acordul, conform căruia stocul iranian de uraniu slab îmbogăţit să fie trimis în Franţa şi Rusia pentru a fi transformat în combustibil nuclear, ar putea fi finalizat în două săptămâni dacă toate părţile dau dovadă de voinţa necesară.

El a declarat că discuţiile, "care vor începe în următoarele zile, se vor concentra pe acordul de schimb al combustibilului? şi vor fi conduse de misiunile diplomatice iraniene în respectivele state" .

Acordul în cauză este susţinut de ONU. Cu toate acestea, Teheran a susţinut că nu va accepta decât un schimb simultan în interiorul republicii, subliniind că nu a primit garanţii că va fi livrat combustibilul.

"În principiu, chestiunea schimbului de combustibil a fost deja acceptată. Credem că detaliile pot fi stabilite," declara Mottaki, după o conferinţă internaţională pentru dezarmare nucleară la Teheran.

El a arătat că summitul din capitala iraniană a abordat nevoia de "a crea zone fără arme de distrugere în masă, în special în Orientul Mijlociu," şi ca Israelul să se alăture Tratatului de Nonproliferare.

Conferinţa s-a deschis sâmbătă la Teheran în prezenţa reprezentanţilor a 60 de state, inclusiv China, Rusia, Pakistan, Irak, Turcia şi Franţa.
În mesajul său către summit, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad declara că puteri nucleare precum SUA ar trebui excluse din AIEA.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close