Antena 3 CNN Externe Iranul a arestat un cetăţean slovac, suspectat că era spionul SUA

Iranul a arestat un cetăţean slovac, suspectat că era spionul SUA

Iranul a arestat un cetăţean slovac, suspectat că era spionul SUA
Sursa foto: Foto: AFP
22 Ian 2013   •   17:21

Un cetăţean slovac a fost reţinut în Iran, sub suspiciunea de spionaj, a anunţat, marţi, agenţia TASR.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe slovac, Boris Gandel, a declarat că activitatea celui reţinut a fost considerată de autorităţile iraniene drept o "ameninţare gravă la siguranţa naţională".
În ciuda apelurilor efectuate de Ambasada Slovacă din Teheran, Iranul nu a permis asistenţa consulară a celui deţinut.

Cu câteva zile în urmă, televiziune de stat iraniană a difuzat un material în care un bărbat, care s-a prezentat a fi Matej Valuch, recunoaşte că este spion american detaşat în Iran. Acesta a precizat că a fost recrutat de un agent al Washingtonului, "Steve Logano."

Potrivit televiziunii iraniene, Valuch avea misiunea de a contacta oameni de ştiinţă pentru a obţine informaţii referitoare la "progresul ştiinţific al ţării". În materialul video nu se precizează naţionalitatea celui reţinut.

Cotidianul slovac SME a luat legătura  cu părinţii lui Valuch, care au confirmat că fiul lor lucrează în Iran şi l-au recunoscut pe acesta în înregistrarea video.
Tatăl slovacului a spus că nu a mai vorbit cu Matej din 10 decembrie, când a sunat acasă şi a anunţat că are nişte probleme la locul de muncă şi nu mai poate veni acasă, de Crăciun.

×
Subiecte în articol: Slovacia
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close