Antena 3 CNN Externe Iranul a descifrat secretele avionului american de spionaj capturat şi pregăteşte o copie a acestuia

Iranul a descifrat secretele avionului american de spionaj capturat şi pregăteşte o copie a acestuia

Iranul a descifrat secretele avionului american de spionaj capturat şi pregăteşte o copie a acestuia
Sursa foto: Foto:videonews.ro
22 Apr 2012   •   16:37


Iranul a reuşit să captureze în decembrie 2011 un avion fără pilot de tip RQ-170 Sentinel, care pătrunsese în spaţiul său aerian într-o misiune de spionare a instalaţiilor nucleare, iar potrivit declaraţiei unui oficial militar iranian de rang înalt, echipa de cercetare a reuşit să descifreze secretele acestuia şi chiar s-a început realizarea unei copii a acestuia, relatează AFP, sursă preluată de Mediafax.

"Voi prezenta patru indicii pentru ca americanii să înţeleagă în ce măsură am descifrat secretele avionului", a declarat la postul public de televiziune generalul Amir Ali Hadjizadeh, comandantul Forţelor aeriene şi spaţiale ale Gardienilor Revoluţiei, responsabile cu programul balistic iranian.

"În octombrie 2010, aparatul a fost trimis pentru probleme tehnice în California, unde a fost reparat, apoi a fost trimis la Kandahar (Afganistan) în noiembrie 2010, dar avea în continuare probleme tehnice", a explicat el. Aparatul "a fost trimis apoi la un aeroport din apropiere de Los Angeles, în decembrie 2010 (...) şi a survolat casa în care (Osama) ben Laden era ascuns cu două săptămâni înainte de a fi ucis" în Pakistan, în mai 2011, de militari americani, a adăugat acesta.

Declaraţiile din decembrie ale celor două tabere au descris situaţia complet diferit. Teheranul a afirmat că s-a reuşit interceptarea aparatului, care a fost obligat să aterizeze în deşert, în timp ce potrivit comunicatului Washingtonului, avionul a fost pierdut din cauza unei defecţiuni.

RQ-170 Sentinel este un avion fără pilot de recunoaştere foarte recent, a cărui existenţă, dezvăluită în 2009 de presa de specialitate, nu a fost recunoscută decât în 2010 de US Air Force.



×
Subiecte în articol: avion fara pilot Kandahar Afganistan
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close