Antena 3 CNN Externe Iranul alocă opt milioane de dolari pentru cercetarea "serioasă" în domeniul fuziunii nucleare

Iranul alocă opt milioane de dolari pentru cercetarea "serioasă" în domeniul fuziunii nucleare

Iranul alocă opt milioane de dolari pentru cercetarea "serioasă" în domeniul fuziunii nucleare
Sursa foto: Foto: daylife.com
24 Iul 2010   •   15:03

Iranul a înfiinţat un fond de opt milioane de dolari destinat unor cercetări "serioase" în domeniul fuziunii nucleare, a anunţat, sâmbătă, directorul Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), citat de agenţia ISNA, relatează AFP.

Ali Akbar Salehi a precizat că au fost deja recrutate 50 de persoane pentru această misiune, care a fost lansată cu 30 de ani în urmă, dar care nu a avut activitate "cu adevărat serioasă".

"Dar astăzi cercetarea în domeniul fuziunii a fost lansată cu seriozitate", a spus Salehi. "Bugetul iniţial este de 80 de miliarde de riali" (opt milioane de dolari), a precizat el.

"Vor fi necesari 20 - 30 de ani înainte să obţinem rezultate comerciale, dar trebuie să utilizăm toate capacităţile ţării pentru a accelera viteza necesară cercetării în domeniul fuziunii", a adăugat Salehi.

Fuziunea nucleară a fost prezentată mult timp drept cea mai economică sursă de energie curată şi durabilă. În pofida cercetărilor efectuate în întreaga lume începând din anii '50, nu au fost realizate aplicaţii industriale ale fuziunii în producţia de energie.

Antena 3.ro

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close