Antena 3 CNN Externe Iranul ameninţă că va ataca obiective militare americane şi Israelul, în cazul unui conflict

Iranul ameninţă că va ataca obiective militare americane şi Israelul, în cazul unui conflict

Iranul ameninţă că va ataca obiective militare americane şi Israelul, în cazul unui conflict
04 Iul 2012   •   17:23

Iranul ameninţă că va lansa rachete spre baze militare americane din Orientul Mijlociu şi spre "teritorii ocupate", o referire la Israel, în cazul în care vor fi bombardate instalaţiile nucleare iraniene, relatează agenţia iraniană Fars.
   
"Am luat măsuri pentru distrugerea tuturor bazelor străine din jurul Iranului în doar câteva minute de la un eventual atac", a declarat Amir Ali Hajizadeh, comandantul diviziei aeriene a Gardienilor Revoluţiei iraniene, prezentând planurile de urgenţă iraniene în cazul unei confruntări militare cu Statele Unite.
   
Oficialul militar iranian a precizat că Statele Unite au 35 de baze militare în state vecine cu Iranul. "Bazele militare americane sunt în raza de acţiune a rachetelor noastre, iar teritoriile ocupate (n.red. - o referire la Israel) reprezintă o ţintă bună pentru noi", a avertizat Hajizadeh.
   
Israelul a sugerat în mai multe rânduri că ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene dacă Teheranul nu va oferi garanţii clare că programul nuclear este unul exclusiv civil. Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme atomice, sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.
   
Potrivit site-ului israelian Ynetnews, Statele Unite au baze militare în Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Turcia, Afganistan şi Kîrgîzstan.
   
Cotidianul New York Times a relatat marţi că Statele Unite au consolidat prezenţa militară în Golful Persic, pentru a evita orice tentativă de închidere a Strâmtorii Ormuz, mobilizând avioane de vânătoare care ar putea ataca Iranul în cazul unei intensificări a crizei. Noile manevre sunt parte a unui efort pe termen lung de consolidare a prezenţei militare americane în Golful Persic şi de oferire de garanţii de securitate Israelului, care este îngrijorat de activităţile nucleare ale Iranului.
   
"Atunci când preşedintele Statelor Unite afirmă că există numeroase opţiuni, vorbeşte serios", a avertizat un oficial din cadrul Administraţiei Barack Obama.
   
Forţele Navale americane au sporit numărul navelor militare de patrulare din Strâmtoarea Hormuz, mobilizând şi ambarcaţiuni suplimentare pentru depistarea minelor. "Mesajul adresat Iranului este: nici măcar nu vă gândiţi să închideţi Strâmtoarea Ormuz", a avertizat un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării.
   

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close