Iranul convoacă ambasadorii Marii Britanii, Olandei şi Danemarcei în urma tragediei de la parada militară

23 Sep 2018   •   14:16
Iranul convoacă ambasadorii Marii Britanii, Olandei şi Danemarcei în urma tragediei de la parada militară Foto: Pixabay.com

Iranul a convocat ambasadorii din Marea Britanie, Olanda şi Danemarca în urma atacului armat de la o paradă militară de sâmbătă, care s-a soldat cu 29 de morţi, conform presei de stat.

Cei trei oficiali au fost „informaţi de protestele Iranului privind găzduirea de către ţările lor a unor membri ai grupării teroriste” care a coordonat atacul, conform agenţiei de stat Irna.

Bahram Qasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, a cerut Danemarcei şi Olandei să extrădeze „atacatorii şi complicii lor” pentru a putea fi judecaţi. „Este inacceptabil că Uniunea Europeană nu îi pune pe lista neagră pe membrii acelor grupări teroriste doar pentru că nu au comis crime pe teritoriul UE”, a declarat Qasemi.

Din partea Marii Britanii, din cauza absenţei ambasadorului, a fost convocat însărcinatul cu afaceri, căruia i s-a transmis că este inacceptabil „că purtătorul de cuvânt al grupării teroriste Al-Ahvazi a putut să revendice atentatele printr-o reţea de televiziune din Londra”.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a acuzat statele din Golf susţinute de SUA că au coordonat atacul. „Această crimă este o continuare a planurilor statelor din regiune care sunt marionetele Statelor Unite iar scopul lor este să creeze instabilitate în ţara noastră tragă”, a declarat Khamenei.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close