Antena 3 CNN Externe Iranul dezminte că ar fi şters urmele cercetărilor sale nucleare

Iranul dezminte că ar fi şters urmele cercetărilor sale nucleare

Iranul dezminte că ar fi şters urmele cercetărilor sale nucleare
06 Aug 2015   •   20:48

Iranul a dezmințit, joi, că ar fi încercat să șteargă de la unul dintre siturile sale militare orice urmă de cercetare în domeniul armelor nucleare, înainte de viitoarele inspecții internaționale, informează Agerpres.

Într-un comunicat, misiunea iraniană pe lângă ONU 'dezminte ferm și respinge acuzațiile fără fundament pe marginea unei pretinse operațiuni de curățare la complexul militar din Parchin', lângă Teheran. Aceste acuzații sunt 'ridicole', afirmă misiunea.

Ea a reacționat astfel la informații de presă care citau membri ai Congresului american. Aceștia afirmau că lucrările întreprinse la Parchin vor complica sarcina inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Acordul istoric semnat la 14 iulie între Iran și marile puteri pe marginea programului nuclear iranian prevede ca AIEA să poată inspecta siturile militare iraniene.

Misiunea iraniană explică prezența de buldozere în zona centralei Parchin prin 'vaste lucrări de reparații' la un drum din apropierea sitului.

Denunțând o 'campanie răuvoitoare' menită să saboteze acordul pe marginea programului său nuclear, misiunea reafirmă că Iranul 'nu a avut niciodată activitate militară nucleară și nu a întreprins niciodată vreo activitate non-convențională care ar necesita o disimulare'.

Situl Parchin este suspectat că ar găzdui desfășurarea de teste de explozii convenționale care pot fi aplicate în domeniul nuclear, acuzații pe care Iranul le-a dezmințit întotdeauna.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close