Antena 3 CNN Externe Iranul îşi consolidează relaţiile cu statele din America Latină, pe fondul avertizărilor din Statele Unite

Iranul îşi consolidează relaţiile cu statele din America Latină, pe fondul avertizărilor din Statele Unite

Iranul îşi consolidează relaţiile cu statele din America Latină, pe fondul avertizărilor din Statele Unite
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
08 Ian 2012   •   14:46
Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a plecat duminică din Teherat pentru un turneu de cinci zile în ţări din America Latină (Venezuela, Nicaragua, Cuba şi Ecuador).

Iranul este din ce în ce mai izolat pe scena mondială şi sancţiunile devin din ce în ce mai aspre. În aceste condiţiil, Ahmadinejad caută să îşi facă prietenii în alte locuri, în defavoarea Statelor Unite.

„Relaţiile cu ţările din America Latină sunt foarte bune şi se dezvoltă. Cultura popoarelor din această regiune şi revendicările lor istorice seamănă cu cele ale poporului iranian. Sunt popoare cu o gândire anticolonialistă, de aceea rezistă în faţa regimului opresor (Statele Unite)", a declarat Ahmadinejad înainte de a părăsi Teheranul pentru a merge către Venezuela.

Washingtonul le-a cerut vineri ţărilor din America Latină să nu îşi "consolideze relaţiile" cu preşedintele iranian într-un moment în care presiunea creşte pentru a convinge Teheranul să renunţe la programul său nuclear controversat.

"Vrem să transmitem foarte clar ţărilor din întreaga lume că nu este momentul oportun să îşi consolideze relaţiile, economice sau de securitate, cu Iranul", a adăugat ea.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close