Antena 3 CNN Externe Iranul îşi continuă programul nuclear: Vom testa reactorul până la sfârşitul lui martie 2014

Iranul îşi continuă programul nuclear: Vom testa reactorul până la sfârşitul lui martie 2014

Iranul îşi continuă programul nuclear: Vom testa reactorul până la sfârşitul lui martie 2014
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
09 Iun 2013   •   17:53
Iranul a realizat un pas "important" în cadrul proiectului reactorului cu apă grea de la Arak (centru), instalând duminică cuva principală în prezenţa preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, anunţă presa iraniană, relatează AFP, conform Mediafax.
 
"În cursul vizitei preşedintelui, a fost instalată cuva principală şi superioară a reactorului cu apă grea de la Arak", a anunţat Fereydoun Abbasi-Davani, şeful programului nuclear iranian, citat de agenţia Isna. "Este un pas important în avansarea acestui program", a adăugat el, citat de site-ul radiodifuziunii iraniene Irib.
"Vom testa reactorul cu combustibil fals până la sfârşitul anului iranian (care se încheie în martie 2014)", a continuat oficialul, potrivit celor două surse.
"Reactorul de la Arak este destinat să producă radioizotopi", a subliniat Fereydoun Abbasi-Davani. Acest reactor de 40 de megawaţi urmează să înlocuiască în mod progresiv reactorul de cercetare de la Teheran. Potrivit Teheranului, el urmează să devină operaţional în trimestrul trei din 2014.
În cadrul ultimei reuniuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), directorul instituţiei Yukia Amano s-a plâns de lipsa de informaţii despre proiectul acestui reactor cu apă grea de la Arak.
Reprezentantul Iranului la AIEA Ali-Asghar Soltanieh a respins afirmaţiile lui Amano, subliniind că inspectorii AIEA au putut să viziteze instalaţia.
Agenţia ONU a anunţat la sfârşitul lui mai că cuva a fost "primită (în incinta instalaţiei), dar nu a fost instalată încă".
Occidentalii se tem că Iranul va utiliza plutoniul produs de acest reactor în scopuri militare.
Teheranul respinge acuzaţiile occidentalilor şi susţine că programul său nuclear, în special îmbogăţirea uraniului, este paşnic şi nu are vreun scop militar.
 

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close