Iranul neagă că ar fi trimis rachete unor grupări palestiniene

de G.S.    |    17 Noi 2012   •   17:58
Iranul neagă că ar fi trimis rachete unor grupări palestiniene Foto: Mediafax/AFP

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului iranian a dezminţit că Iranul ar fi livrat rachete de tip Fajr-5 unor grupări înarmate palestiniene, a anunţat sâmbătă postul de televiziune în limba arabă Al-Alam, relatează AFP.
   
"Dezminţim livrarea de (rachete de tip) Fajr-5 rezistenţei palestiniene. Obiectivul acestor acuzaţii este de a arăta că această rezistenţă este slabă, însă ea este perfect capabilă să îşi procure armamentul de care are nevoie", a declarat Allaeddin Borujerdi.
   
Gruparea Jihadul Islamic a revenidcat joi tiruri cu rachete de tip Fajr-5 împotriva oraşului Tel Aviv.
   
Rachetele de tip Fajr-5, de fabricaţie iraniană, au o rază de acţiune de 75 de kilometri, în timp ce rachete artizanele de tip Qassam, aparţinând mişcării islamiste palestiniene Hamas, au o rază de acţiune de aproximativ 15 kilometri, potrivit unor experţi.
   
O rachetă de tip Fajr-5 cântăreşte aproximativ 915 kilograme (inclusiv încărcătura de 90 de kilograme de explozivi) şi poate fi lansată cu un lansator cu "patru tuburi" instalat pe un vehicul, potrivit unor elemente tehnice comunicate de Centrul de Cercetare pentru Apărare şi Informaţii IHS Jane.
   
Liderul mişcării islamiste libaneze Hezbollah Hassan Nasrallah a apreciat joi, într-un discurs, că un tir de rachete de tip Fajr-5 efectuat de islamişti palestinieni reprezintă o dezvoltare "semnificativă" în cadrul conflictului israeliano-palestinian.
   
Iranul, care susţine mişcări islamiste palestiniene, nu recunoaşte Israelul ca stat şi afirmă frecvent că acesta este sortit dispariţiei.
   
Ministrul iranian de Externe Ali Akbar Salehi i-a sunat vineri pe liderul mişcării Jihadul Islamic Ramadan Abdallah şi pe liderul în exil al Hamas Khaled Mechaal, cărora le-a transmis că Iranul susţine "rezistenţa palestiniană împotriva regimului sionist".
   
Ministrul iranian s-a declarat "pregătit să viziteze (Fâşia) Gaza" şi a propus trimiterea unui ajutor umanitar populaţiei din această enclavă palestiniană.

x close