Antena 3 CNN Externe Iranul oferă dovada: Imagini cu avionul american doborât la graniţa cu Afganistan

Iranul oferă dovada: Imagini cu avionul american doborât la graniţa cu Afganistan

Iranul oferă dovada: Imagini cu avionul american doborât la graniţa cu Afganistan
Sursa foto: Foto:videonews.ro
09 Dec 2011   •   08:39

Televiziunea iraniană a prezentat, joi, primele imagini cu drona americană prăbuşită săptămâna trecută în apropierea graniţei cu Afganistanul, relatează BBC.

Imaginile înfăţişează doi oficiali militari iranieni care inspectează avionul fără pilot de tip RQ-170, cunoscut sub numele Sentinel, care, aparent, nu ar fi suferit avarii semnificative.

  


Oficialii americani au luat la cunoştinţă pierderea acestui avion în Iran, susţinând însă că a fost grav avariat.

RQ-170 Sentinel este un avion fără pilot de recunoaştere foarte recent, a cărui existenţă, dezvăluită în 2009 de presa de specialitate, nu a fost recunoscută decât în 2010 de US Air Force.

Este prima pierdere de acest gen suferită de SUA, care şi-au exprimat deja îngrijorarea referitor la faptul că tehnologia supersofisticată de pe Sentinel ar putea servi intereselor militare iranine

"Nu avem nici un motiv să credem că avionul din înregistrare este fals", a declarat joi după-amiază un oficial american. "Nu putem confirma afirmaţiile cu certitudine, din moment ce nu avem acces la el, dar le-ar fi foarte greu să falsifice o asemenea imagine", a adăugat oficialul.

Potrivit presei din Iran, aflat, joi, la Ambasada Elveţiei la Teheran, ministrul iranian de Externe ar fi "protestat cu putere faţă de invazia unui avion care a pătruns în spaţiul aerian iranian".

Washingtonul nu are relaţii diplomatice cu Iranul însă comunică cu acesta prin intermediul ambasadei Elveţiei la Teheran. 

În timp ce NATO a anunţat că a "pierdut controlul" asupra dronei, presa iraniană citează oficiali militari locali, conform cărora Sentinel ar fi fost doborât de forţele aeriene de la Teheran.


×
Subiecte în articol: dovada Afganistan
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close