Antena 3 CNN Externe Iranul riscă noi sancţiuni pentru programul său nuclear

Iranul riscă noi sancţiuni pentru programul său nuclear

Iranul riscă noi sancţiuni pentru programul său nuclear
19 Feb 2010   •   23:23

Iranul ar putea fi sancţionat, în curând, pentru programul său nuclear. Germania şi Franţa au anunţat că Teheranul riscă noi sancţiuni, după ce un raport al Agenţiei Internaţonale pentru Energie Atomică a arătat că Iranul ar putea construi, în secret, o armă nucleară. Oficialii de la Teheran neagă însă în continuare că programul nuclear ar viza o astfel de armă.

Franţa şi Germania au anunţat că iau în considerare noi sancţiuni împotriva Iranului, dacă Teheranul va continua să ignore rezoluţiile ONU şi ale Agenţiei Internaţonale pentru Energie Atomică. Ministrul german al Afacerilor Externe a subliniat că Iranul are dreptul de a utiliza energia nucleară pentru scopuri civile, însă nu îi este permis să dezvolte o armă nucleară.

"O armă nucleară a Iranului ar fi un pericol nu numai pentru această regiune, ci pentru întreaga lume. De aceea comunitatea internaţională trebuie să dezbată ce măsuri sunt necesare", a declarat ministrul de Externe german Guido Westerwelle.

Cu toate că Rusia s-a arătat până acum indecisă cu privire la aplicarea unor noi sancţiuni împotriva Iranului, oficialii de la Moscova au declarat că acest lucru nu este totuşi exclus.

"În prezent, la ONU nu se pregătesc posibile sancţiuni, totuşi, având în vedere circumstanţele nu excludem în totalitate că o astfel de muncă ar putea fi începută", a spus purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe rus, Andrey Nesterenko.

Posibilitatea unor noi sancţiuni este susţinută şi de Statele Unite şi Marea Britanie, însă un alt important membru al ONU, China, se opune.

Reacţiile au venit după ce un nou raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a arătat că Iranul ar putea construi o armă atomică în secret. Teheranul a negat însă orice interes în dezvoltarea armelor nucleare.

Antena 3

×
Subiecte în articol: sanctiuni program nuclear
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close