Antena 3 CNN Externe Iranul scandalizează din nou, legalizând incestul. Bărbaţii se vor putea căsători cu fiicele lor adoptive

Iranul scandalizează din nou, legalizând incestul. Bărbaţii se vor putea căsători cu fiicele lor adoptive

Iranul scandalizează din nou, legalizând incestul. Bărbaţii se vor putea căsători cu fiicele lor adoptive
de M.C.    |    03 Oct 2013   •   10:49

Iranul a adoptat o nouă lege, care le permite bărbaţilor să se căsătorească şi cu fiicele lor adoptive, cu condiţia ca acestea să aibă cel puţin 13 ani. În Iran, fetele se pot mărita la 13 ani, cu aprobarea tatălui, iar băieţii la 15 ani.


Adoptarea legii a stârnit un val de nemulţumire, îndreptat în special asupra preşedintelui Hassan Rouhani, despre care s-a crezut că este mai progresist şi nu conservator. 
 
"Legea reprezintă legalizarea pedofiliei" spune avocatul Shadi Sadr, citat de Daily Mail. "Nu e o parte din cultura noastră, să ne căsătorim cu copiii adoptaţi. Evident, incestul există în Iran, la fel cum se întâmplă mai mult sau mai puţin în întreaga lume, dar această lege legalizează pedofilia şi ne pune copiii în pericol", a mai spus avocatul.
 
Legea are totuşi nevoie de un aviz final din partea Guvernului, însă simpla posibilitate ca ea să fie adoptată i-a îngrozit pe activiştii care militează pentru drepturile copilului.

Căsătoriile la vârste fragede sunt o problemă în Iran, anual fiind zeci de mii de astfel de cazuri. De exemplu, în 2010 au fost 42.000 de copii, cu vârste între 10 şi 14, care s-au căsătorit. Deşi legea statală este diferită, Sharia (n.r. - codul moral şi religios al Islamului) permite căsătoria de la vârsta de 9 ani. 

×
Subiecte în articol: incest
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close