Antena 3 CNN Externe Iranul SUSPENDĂ negocierile cu marile puteri: Gestul SUA este CONTRAR acordului!

Iranul SUSPENDĂ negocierile cu marile puteri: Gestul SUA este CONTRAR acordului!

Iranul SUSPENDĂ negocierile cu marile puteri: Gestul SUA este CONTRAR acordului!
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Dec 2013   •   12:29
Iranul şi-a suspendat negocierile cu marile puteri, denunţând decizia Statelor Unite de extinde lista cu firme suspectate că încalcă sancţiunile impuse Teheranului, considerată un gest "contrar spiritului" acordului încheiat la Geneva la sfârşitul lui noiembrie, relatează AFP, conform Mediafax.
Secretarul de Stat american John Kerry a oferit asigurări vineri că aceste negocieri vor fi reluate în zilele următoare, minimalizând suspendarea, la fel ca un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, care reprezintă marile puteri în aceste negocieri.
"Gestul american este contrar spiritului acordului de la Geneva", prin care marile puteri s-au angajat să nu impună noi sancţiuni Iranului timp de şase luni, a declarat vineri negociatorul iranian Abbas Araghchi, citat de presa iraniană.
"În vederea creării unei atmosfere de cooperare, o asemenea măsură nu este deloc constructivă", a declarat el pentru televiziunea de stat.
"Examinăm situaţia şi vom reacţiona în mod adecvat", a adăugat el, fără să ofere alte precizări, la o zi după întreruperea, la Viena, a unor negocieri tehnice cu privire la punerea în aplicare a acordului.
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe Allaeddine Boroujerdi, citat de agenţia Mehr, a denunţat "o încălcare flagrantă" a acordului de la Geneva, apreciind că oficialii americani "nu sunt demni de încredere".
Generalul Yadollah Javani, un conducător al Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului, a îndemnat Guvernul să "reacţioneze faţă de aceste noi sancţiuni şi să adopte măsuri adecvate", potrivit agenţiei Fars.
"Acest tip de decizie blochează, totuşi, lucrurile", a subliniat în faţa presei ambasadorul iranian în Franţa Ali Ahani, apreciind că acest lucru dă apă la moară opozanţilor faţă de acordul de la Geneva.
Potrivit Mehr, negocierile care au început luni la Viena între o echipă de experţi iranieni şi reprezentanţi ai Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) au fost oprite din cauza "noilor sancţiuni americane" şi "lipsei de implicare a americanilor în acordul" de la Geneva.
 

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close