Antena 3 CNN Externe Iranul va lansa trei sateliţi în spaţiu

Iranul va lansa trei sateliţi în spaţiu

Iranul va lansa trei sateliţi în spaţiu
Sursa foto: Foto: AFP
11 Oct 2013   •   15:05

Iranul plănuieşte să lanseze în spaţiu trei sateliţi, de provenienţă autohtonă, în următoarele şase luni, a declarat un înalt oficial de la Teheran pentru Press TV.

Adjunctul şefului Agenţiei Spaţiale Iraniene (ASI), Hamid Fazeli, spune că trei sateliţi, Tadbir, Nahid şi Sharif Sat, vor fi plasaţi pe orbită înainte de finele anului calendaristic iranian, care se încheie la data de 20 martie 2014.

Fazeli şi-a exprimat speranţa că biocapsula Pishgam-2 (Pionier-2), cu o fiinţă vie la bord, va călători în spaţiu propulsată de o rachetă care va fi construită de inginerii iranieni.

ASI a lansat primul său satelit, Omid (Speranţa), în 2009, un demers care a făcut ca Iranul să devină a noua ţară, cu capacitatea de a-şi lansa proprii sateliţi.
Un an mai târziu, Iranul a lansat o rachetă Kavoshagar-3, care a trimis în spaţiu un şobolan, două broaşte ţestoase şi un vierme.

La sfârşitul lui ianuarie, Iranul a lansat cu succes în spaţiu o biocapsulă în care se afla o maimuţă vie. Atunci, modulul cosmic a ajuns la o altitudine de peste 120 de kilometri şi s-a întors în siguranţă pe Pământ.

Oficialul de la Teheran a precizat că în următorii 5 ani, Iranul va fi capabil să trimită în spaţiu o rachetă cu echipaj uman la bord.

×
Subiecte în articol: iran, teheran
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close