Antena 3 CNN Externe Iranul vrea să îndepărteze îngrijorările privind programul său nuclear

Iranul vrea să îndepărteze îngrijorările privind programul său nuclear

Iranul vrea să îndepărteze îngrijorările privind programul său nuclear
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
07 Sep 2013   •   15:53
Iranul vrea "să îndepărteze îngrijorările" internaţionale privind programul său nuclear, a asigurat, vineri, ministrul iranian de Externe după o discuţie prin telefon cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, cu care a acceptat o întâlnire la sfârşitul lui septembrie, relatează AFP, conform Mediafax.
Ashton a confirmat că intenţionează să aibă o întâlnire cu ministrul, Mohammad Javad Zarif, la New York, în timpul Adunării Generale a ONU. "I-am spus că sunt pregătită împreună cu colegii mei să reluăm negocierile" în dosarul nuclear iranian, aflat în impas de mai mulţi ani, a declarat ea la Vilnius.
"Există două principii în domeniul nuclear. Mai întâi respectarea drepturilor noastre la tehnologie nucleară, în special îmbogăţirea uraniului. Apoi îndepărtarea îngrijorărilor internaţionale", a declarat Zarif, potrivit agenţiei Mehr.
"Îndepărtarea îngrijorărilor internaţionale este în interesul nostru deoarece armele atomice nu fac parte din politica Republicii Islamice. În consecinţă, interesul nostru este de a elimina orice ambiguitate legată de programul nuclear al ţării", a declarat Zarif. 
Mergând în acelaşi sens, predecesorul său şi actualul şef al Organizaţiei pentru energie atomică (OIEA), Ali Akar Salehi, nu a exclus o eventuală ratificare a protocolului adiţional la Tratatul de neproliferare (TNP), care permite inspecţii surpriză la zonele nucleare iraniene. 
Şeful diplomaţiei iraniene a declarat că se va întâlni cu Ashton "pentru pregătirea paşilor următori".
"Vrem să rezolvăm această problemă (...) Dacă cealaltă parte demonstrează voinţă politică, vom putea progresa rapid", a adăugat Zarif. 
"Sper că vom fixa datele pentru o nouă rundă de negocieri în cadrul întâlnirii noastre de la New York", a declarat Ashton, precizând că discuţia sa prin telefon cu Zarif a fost a treia "din ultimele săptămâni".
Ashton, care a declarat că nu ştie cu precizie cine va fi interlocutorul său în negocieri, reprezintă grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), 
Discuţiile au fost conduse, până în prezent, de partea iraniană de personalităţi considerate ca aparţinân aripii dure a regimului şi ostile oricărei concesii. Niciun nou negociator nu a fost desemnat până în prezent.
Decizia de a încredinţa acest dosar Ministerului de Externe pare un nou semn al intenţiei Guvernului de a privilegia diplomaţia pentru a rezolva criza.
 

×
Subiecte în articol: amenintare nuclear dosar program
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close