Antena 3 CNN Externe Irlanda a aprobat cel mai dur plan de austeritate din istoria sa

Irlanda a aprobat cel mai dur plan de austeritate din istoria sa

Irlanda a aprobat cel mai dur plan de austeritate din istoria sa
Sursa foto: Foto: freefoto.com
25 Noi 2010   •   17:42

Irlanda a aprobat cel mai dur plan de austeritate din istoria sa. În pragul unei crize asemănătoare cu cea elenă, guvernul de la Dublin a anunţat că are ca obiectiv realizarea unor economii de 15 miliarde de euro până în 2014. Specialiştii se tem că problemele Irlandei ar putea avea un efect de domino asupra altor ţări slăbite.

Pe irlandezi îi aşteaptă vremuri grele. Premierul Brian Cowen a dezvăluit un plan de austeritate pentru următorii patru ani, menit să ajute ţara să iasă din criză.

Planul de austeritate presupune realizarea unor economii de 15 miliarde de euro până în 2014, condiţie prealabilă pentru acordarea unui ajutor din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional de aproximativ 85 de miliarde de euro. Suma nu este însă una stabilită, iar negocierile între cele trei părţi încă sunt în derulare.

Aproximativ 24 de mii de irlandezi şi-ar putea pierde slujbele în perioada următoare. Guvernul are în vedere şi introducerea unui impozit pe proprietate pentru prima dată în Irlanda. În paralel, Taxa pe Valoarea Adăugată va fi majorată de la 21% în prezent la 23% în 2014. Totodată, Irlanda va menţine impozitul pentru companii la 12,5%, măsură deja condamnată de populaţie.

Investitorii şi se tem de un efect de domino asupra altor ţări slăbite, şi în primul rând asupra Portugaliei, aflată în plină grevă generală. Guvernul de la Lisabona se vede deja constrâns să adopte o politică de austeritate, precum Grecia acum câteva luni sau Irlanda acum.

×
Subiecte în articol: Irlanda austeritate
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close