Antena 3 Externe Irlanda iese din categoria "junk" a agenţiilor de rating, după doi ani şi jumătate

Irlanda iese din categoria "junk" a agenţiilor de rating, după doi ani şi jumătate

de G.S.    |    19 Ian 2014   •   15:29
Irlanda iese din categoria "junk" a agenţiilor de rating, după doi ani şi jumătate
Sursa foto: Foto: latimesblogs.latimes.com
Agenţia de rating Moody's a îmbunătăţit calificativul suveran al Irlandei şi l-a readus în categoria recomandată investitorilor, la doi ani şi jumătate de la retrogradarea în junk (nerecomandat), după ce Irlanda a încheiat un program de reforme susţinut cu împrumuturi de la ţările zonei euro.
Moody's a îmbunătăţit calificativul de la "Ba1" la "Baa3", cu perspectivă pozitivă, potrivit unui comunicat al agenţiei, citat de Bloomberg. Moody's a retrogradat Irlanda de cinci ori în doi ani, iar în iulie 2011 a coborât calificativul la "junk".
După această revizuire, Irlanda are calificativ "investment grade" din partea tuturor celor trei mari agenţii rating la nivel global, S&P, Fitch şi Moody's. S&P şi Fitch nu au retrogradat Irlanda la "junk" în timpul crizei.
Într-o oarecare măsură, investitorii, care ignoră deseori recomandările agenţiilor de evaluare financiară, şi-au schimbat deja poziţia faţă de Irlanda. Guvernul de la Dublin a vândut în această lună obligaţiuni pe 10 ani la cel mai redus cost de împrumut din ultimii 13 ani.
Irlanda a încheiat programul de asistenţă financiară cu statele zonei euro şi FMI în decembrie.
Nouă din  10 analişti consultaţi de Bloomberg în ianuarie anticipau că Moody's va păstra neschimbat calificativul pentru moment.
În aproximativ jumătate din cazurile analizate de Bloomberg obligaţiunile unei ţări scad pe piaţa internaţională când decizii ale Moody's sau S&P sugerează că ar trebui să crească. Când S&P a retrogradat SUA în august 2011, preţul obligaţiunilor Trezoreriei a crescut şi a împins randamentele la minime record.
Decizia Moody's este însă importantă, întrucât unora dintre managerii de fonduri, criteriile de investiţii nu le permit achiziţia de instrumente financiare cu rating scăzut.
Îndatorarea Irlandei se află la aproximatic 123% din PIB, aproape de cinci ori faţă de 2007. O mare parte a creşterii datoriei a survenit în urma sprijinului de 64 de miliarde de euro pe care statul a trebuit să-l asigure sectorului bancar, în contextul crizei financiare globale.
Guvernul Irlandei estimează că îndatorarea va intra pe o pantă descendentă din 2014, odată cu îmbunătăţirea situaţiei economice.
 

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close