Antena 3 CNN Externe La o săptămână după "bancherul" ISIS este capturat "bombardierul" ISIS. A plănuit un atac cu bombă care a ucis peste 300 de oameni

La o săptămână după "bancherul" ISIS este capturat "bombardierul" ISIS. A plănuit un atac cu bombă care a ucis peste 300 de oameni

Autoritățile din Iraq l-au încarcerat pe militantul ISIS care a planificat atentatul sinucigaș cu bombă din Irak, în urma căruia au murit 300 de oameni.

La o săptămână după "bancherul" ISIS este capturat "bombardierul" ISIS. A plănuit un atac cu bombă care a ucis peste 300 de oameni
Sursa foto: Twitter / Yehia Rasool
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Oct 2021   •   23:59

Anunțul a fost făcut de prim-ministrul irakian Mustafa al-Kadhimi.

Al-Kadhimi l-a indicat pe Ghazwan al-Zawbaee drept principalul vinovat pentru "atrocitatea din districtul Karada" și pentru multe alte atacuri.

Potrivit premierului irakian, al-Zawbaee a fost capturat într-o operațiune a serviciilor de informații care s-a desfășurat în afara țării.

Știrea capturării lui al-Zawbaee vine la exact o săptămână după ce Mustafa al-Kadhimi a anunțat prinderea unui alt lider proeminent al ISIS: responsabilul financiar al grupării jihadiste, Sami Jasim al-Jaburi.

Atentatul din Karada, cel mai sângeros atac cu bombă de la invazia americană în Irak

Atacul sinucigaș imputat lui al-Zawbaee a avut loc în data de 3 iulie 2016, la Bagdad.

Un camion frigorific plin cu explozibil a sărit în aer la scurt timp după miezul nopții în apropierea unui centru comercial din districtul majoritar șiit Karada.

Multe victime au murit în urma incendiului care a devastat clădirea după explozie.

Operațiunea ISIS a fost mai complexă, însă partea cea mai importantă a fost detonarea camionului în districtul majoritar șiit.

O a doua explozie s-a produs în suburbia Sha'ab, unde au murit cel puțin cinci oameni. 

În total, atentatele ISIS din 3 iulie, de la Bagdad, au ucis 340 de oameni.

Capturat în afara Irakului, la fel ca și "bancherul" ISIS

Premierul irakian nu a precizat unde anume a fost prins Ghazwan al-Zawbaee însă doi oficiali din serviciile irakiene de informații au declarat pentru Associated Press că operațiunea s-a desfășurat cu sprijinul unei țări vecine iar suspectul a fost transportat în Irak în urmă cu două zile.

Purtătorul de cuvânt al forțelor irakiene de securitate, Yehia Rasool, a distribuit pe Twitter fotografii ale unui bărbat legat așezat între două gărzi înarmate, într-o aeronavă militară de transport.

Frapează, încă o dată, similaritatea cu fotografiile cu care guvernul irakian a ilustrat prinderea lui Sami Jasim al-Jaburi, săptămâna trecută.

Oficialul irakian a spus că, pe lângă supervizarea atacului din Karrada, Zawbaee s-a aflat în spatele unui șir de alte atacuri mortale cu bombă, lansate la Bagdad și în alte provincii irakiene în anii 2016 și 2017.

A fost prins "bancherul" ISIS, pe capul căruia SUA au pus o recompensă de 5 milioane de dolari

Lunea trecută, șeful guvernului de la Bagdad declara că "bancherul ISIS" Sami Jasim al-Jaburi a fost prins într-o "operațiune complexă", derulată în afara granițelor Irakului de către Serviciul Național de Informații.

El nu a menționat unde a avut loc "operațiunea complexă" dar a adăugat că al-Jaburi, cunoscut și ca Hajji Hamid, s-a numărat printre adjuncții defunctului lider ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi.

SUA au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații de natură să ducă la capturarea lui al-Jaburi.

FBI a subliniat, pe site-ul său, rolul liderului jihadist în gestionarea resurselor financiare ISIS pentru organizarea de operațiuni teroriste. 

Conform poliției federale americane, al-Jaburi a controlat operațiunile generatoare de venituri ale grupării, între care vânzările ilegale de combustibil, gaze, antichități și resurse minerale, după ce ISIS a capturat mari porțiuni din Irak și Siria în 2014.

El ar fi fost un apropiat al noului lider ISIS, Amir Mohammed Said Abdul Rahman al-Mawla, cel care l-a înlocuit pe al-Baghdadi după ce acesta s-a sinucis în 2019, în urma unui raid al trupelor speciale americane în ascunzătoarea sa din Siria.

Surse din cadrul forțelor de securitate au precizat pentru Reuters că al-Jaburi se ascundea în nord-vestul Siriei și că serviciile de informații din Turcia au contribuit la prinderea lui.

×
Subiecte în articol: ISIS Ghazwan al-Zawbee
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close