Militanţii ISIS fac prăpăd în Libia: Incendii de amploare la depozitele petroliere

de S.T.    |    07 Ian 2016   •   13:36
Militanţii ISIS fac prăpăd în Libia: Incendii de amploare la depozitele petroliere Foto: captură YouTube

Cel puţin cinci rezervoare petroliere au fost cuprinse de incendii în cea de-a treia zi de ofensivă lansată de gruparea teroristă Stat Islamic asupra principalelor depozite petroliere din nordul Libiei, situate la Al-Sidra, Ras Lanuf şi Brega, informează agenţia Reuters.

Un purtător de cuvânt al forţelor libiene ale instalaţiilor petroliere, Ali al-Hassi, a indicat, miercuri, că situaţia în apropierea depozitelor petroliere din Al-Sidra şi Ras Lanuf, încă se află sub controlul gărzilor, în cea de-a treia zi de confruntări armate cu militanţii SI.

Cel puţin nouă membri ai gărzilor libiene au murit şi peste 40 au fost răniţi în cursul zilelor de luni şi marţi, a precizat al-Hassi. De asemenea, au fost descoperite corpurile a 30 de combatanţi ai grupării Stat Islamic şi au fost capturate două tancuri militare şi alte autovehicule ale militanţilor islamişti.

În confruntările cu militanţii ISIS, au intervenit şi forţele loiale ale Congresului General Naţional (GNC) - guvernul libian recunoscut pe plan internaţional cu sediul la Tripoli, capitala Libiei.

Pompierii încearcă să controleze patru incendii izbucnite în depozitele petroliere din apropierea oraşului Al-Sidra şi unul de lângă Ras Lanuf. Două rezervoare petroliere au fost incendiate de combatanţii SI, iar flăcările s-au extins la alte trei containere. Potrivit unui specialist în domeniul petrolier din estul Libiei, Mohamed al-Manfi, cantitatea de petrol din rezervoare este estimată la 420.000-460.000 de barili de petrol.

Al-Sidra şi Ras Lanuf se află între oraşul Sirt, aflat sub controlul reţelei teroriste Stat Islamic din luna iunie, şi oraşul Benghazi.

Din august 2014, Libia se confruntă cu un conflict între cele două guverne ale ţării, cel recunoscut pe plan internaţional, cu sediul în Tobruk, şi cel islamist cu sediul în Tripoli. Conflictul a divizat sute de mii de oameni, suplimentând valul de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa, traversând Marea Mediterană.

x close