Antena 3 CNN Externe Islamiştii din Mali s-au scindat. Una dintre facţiuni, dispusă să negocieze pentru încetarea conflictului

Islamiştii din Mali s-au scindat. Una dintre facţiuni, dispusă să negocieze pentru încetarea conflictului

Islamiştii din Mali s-au scindat. Una dintre facţiuni, dispusă să negocieze pentru încetarea conflictului
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
24 Ian 2013   •   17:45

Unul dintre grupurile islamiste din nordul Mali a anunţat că doreşte iniţierea de negocieri cu Guvernul de la Bamako, afirmă surse citate de BBC News şi de Financial Times.
   
Alghabass Ag Intallah, unul dintre liderii organizaţiei islamiste tuarege Ansar Dine (Apărătorii Religiei Islamice) - care controlează jumătatea de nord a statului Mali -, a anunţat înfiinţarea unui nou grup - Mişcarea Islamică Azawad (MIA) - şi doreşte negocieri pentru găsirea unei soluţii politice la conflictul din Mali.
   
"Mişcarea Islamică Azawad respinge orice formă de extremism şi terorism", a comunicat Alghabass Ag Intallah.
   
Franţa a trimis trupe în Mali pe 11 ianuarie, pentru a ajuta armata locală să lupte cu miliţiile islamiste care începuseră să lanseze atacuri pentru cucerirea capitalei Bamako. De asemenea, mai multe state africane au trimis trupe pentru apărarea suvernităţii statului Mali.
 
"Noi avem propriul război, nu cel al organizaţiei Al-Qaida în Magrebul Islamic", a spus Ag Intallah, citat de FT.
   
Gruparea islamistă Ansar Dine şi miliţiile islamiste care îi sunt afiliate au legături cu organizaţia teroristă Al-Qaida în Magrebul Islamic.
   
"Vrem o încetare a focului pentru a putea purta negocieri", a continuat liderul islamist tuareg, contactat telefonic în oraşul Kidal, situat în nordul Mali.
   
Conflictul din Mali s-a accentuat la începutul anului 2012, când organizaţia separatistă Mişcarea Naţională pentru Eliberarea regiunii Azawad a lansat atacuri pentru proclamarea independenţei. Regiunea Azawad se află în jumătatea de nord a statului Mali. Însă rebeliunea triburilor tuarege a fost deturnată imediat de o alianţă a miliţiilor islamiste afiliate reţelei teroriste Al-Qaida.
   
Ag Intallah nu a oferit date precise privind numărul susţinătorilor săi, dar afirmă că majoritatea membrilor Ansar Dine s-au alăturat facţiunii sale.
   
Conform estimărilor serviciilor de spionaj, numărul combatanţilor islamişti din nordul Mali nu depăşeşte 3.000 de oameni.

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close