Antena 3 CNN Externe Islamiștii recurg la traficanţi de persoane pentru a recruta copii migranţi neînsoţiţi. „Sunt membru al Statului Islamic de aproape un an”

Islamiștii recurg la traficanţi de persoane pentru a recruta copii migranţi neînsoţiţi. „Sunt membru al Statului Islamic de aproape un an”

Islamiștii recurg la traficanţi de persoane pentru a recruta copii migranţi neînsoţiţi. „Sunt membru al Statului Islamic de aproape un an”
Sursa foto: Foto: Agerpres/ EPA
de S.T.    |    06 Feb 2017   •   22:00

Grupări militante islamiste recurg la traficanţi de persoane pentru a recruta copii migranţi neînsoţiţi, aflaţi în situaţii disperate, şi care le jură credinţă jihadiştilor spre a-şi continua călătoria spre Europa, arată un raport realizat de Quilliam, un think-tank axat pe combatarea extremismului în Europa şi Africa de Nord, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În jur de 88.300 de migranţi minori neînsoţiţi se află în pericol de radicalizare în Europa, susţine Quilliam, raportul său publicat luni indicând că grupări ca Statul Islamic şi Boko Haram recrutează persoane aflate în tabere de refugiaţi, oferindu-le bani şi finanţând continuarea călătoriei de către copii migranţi dacă se alătură respectivelor grupări.

„Sunt membru al SI de aproape un an. Nu cred că tot ce fac ei este bine, dar mi-au oferit multe. Am un loc unde să dorm, primesc mâncare, merg la şcoală şi primesc ceva bani”, spune Mohammed, un refugiat sirian în vârstă de 15 ani, recrutat într-o tabără din Iordania. „Sper că nu va trebui să lupt. Dar dacă şeful va spune că trebuie, o voi face, pentru că mi-au dat atât de multe”, mai explică adolescentul sirian, citat în raport.

Potrivit UNICEF, copiii se bazează pe traficanţi, ceea ce îi lasă pradă exploatării şi abuzurilor, inclusiv violurilor, muncii forţate, bătăilor şi morţii.

Copiii migranţi neînsoţiţi în Europa nu dispun de o cale clară de a scăpa de adulţii care îi abuzează sau exploatează, întrucât nu există politici unificate care să-i protejeze, arăta un raport din 2016 al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.

Copiii devin victime ale militanţilor din cauza lipsei lor de „rezistenţă mentală şi fizică”, iar aceşti jihadişti atrag noi recruţi oferindu-le hrană, protecţie, transport şi bani, prin intermediul traficanţilor, arată Nikita Malik, cercetător al Quilliam.

Statul Islamic poate oferi până la 1.000 de dolari migranţilor care se îndreaptă spre coastele Mediteranei şi până la 2.000 de dolari celor aflaţi în taberele de refugiaţi din Iordania şi din Liban, susţine raportul.
 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Islamisti Stat Islamic refugiati
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close