Antena 3 Externe Refugiați sirieni au ajuns, în premieră, în Islanda. Care au fost primele lor cuvinte

Refugiați sirieni au ajuns, în premieră, în Islanda. Care au fost primele lor cuvinte

19 Ian 2016   •   23:07
Refugiați sirieni au ajuns, în premieră, în Islanda. Care au fost primele lor cuvinte
Sursa foto: sursa: ruv.is

Islanda a primit marţi primii refugiaţi sirieni, şase familii plecate dintr-o tabără a Crucii Roşii din Liban, şi care au fost primiţi la aeroport de prim-ministrul Sigmundur David Gunnlaugsson în persoană, transmite Agerpres, citând AFP.

Premierul Gunnlaugsson şi-a exprimat 'speranţa că le va plăcea în Islanda', au informat serviciile sale într-un comunicat.

Cele 35 de persoane au beneficiat de bunăvoinţa a trei municipalităţi, Akureyri (nord) şi Kopavogur şi Hafnarfjordur din apropierea capitalei Reykjavik, de a găzdui familii nevoite să fugă din faţa conflictului care le devastează ţara.

'Mulţumesc Islanda, iată o mare ţară', a declarat un tată de familie sirian, citat de cotidianul Morgunbladid.

Refugiaţii vor avea la dispoziţie locuinţe şi programe speciale de inserţie socială.

'Vor fi depuse toate eforturile pentru a-i ajuta pe refugiaţi să îşi clădească o nouă viaţă în Islanda şi să se adapteze condiţiilor de viaţă de aici, cu scopul de a participa activ la societatea islandeză', a explicat guvernul.

Alte patru familii urmează să ajungă mai târziu. Unii dintre refugiaţii cărora li s-a propus să se stabilească pe această insulă au declinat oferta, potrivit Ministerului Afacerilor Sociale.

Potrivit statisticilor naţionale, 21 de sirieni au imigrat în Islanda între 2011, anul declanşării conflictului, şi 2014.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close