Antena 3 CNN Externe Islandezii cer demisia executivului şi a guvernatorului Băncii Centrale

Islandezii cer demisia executivului şi a guvernatorului Băncii Centrale

Islandezii cer demisia executivului şi a guvernatorului Băncii Centrale
02 Dec 2008   •   13:45

Mii de manifestanţi furioşi cer demisia guvernatorului Băncii Centrale, Eiríkur Guðnason, pe care îl consideră vinovat pentru colapsul economiei naţionale. Islandezii nemulţumiţi cer demisia Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate.
Criza financiară a lovit puternic sistemul bancar din Islanda. Statul a fost nevoit să naţionalizeze trei dintre cele mai importante bănci ale ţării. Cu toate acestea, moneda naţională - coroana islandeză - a continuat să se deprecieze. Protestatarii acuză guvernul de proasta gestionare a situaţiei economiei din ţară şi cer demisia.
?De ce mă aflu aici? Pentru a cere înapoi democraţia islandeză, pentru a-i scoate pe guvernanţi şi pe cei de la banca federală afară din clădirile lor şi afară din ţară şi pentru a da înapoi puterea poporului!?, explică un tânăr prezenţa sa la manifestaţie.
Premierul islandez Geir H.Haarde spune însă că nu se consideră responsabil pentru actuala criză. El este de părere că vinovate pentru situaţia dezastruoasă sunt băncile comerciale, care şi-au asumat riscuri prea mari atunci când au acordat credite fără acoperire.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close