Antena 3 CNN Externe Israel admite că a ucis 189 de copii în Gaza

Israel admite că a ucis 189 de copii în Gaza

Israel admite că a ucis 189 de copii în Gaza
Sursa foto: copil palestinian
27 Mar 2009   •   08:44

Forţele armate ale Israelului au admis că 189 de copii palestinieni sub vârsta de 15 ani au fost ucişi în timpul conflictului din Fâşia Gaza. Prima cifră oficială lansată de acestea referitoare la numărul de victime vorbeşte de un număr de 309 civili ucişi. Cu toate acestea, ministerul Apărării a lansat un număr total, ca şi Hamas şi alte organizaţii, de 1370 de decese.
Raportul israelian apare pe fondul declaraţiilor lui Benjamin Netanyahu, viitorul premier, care s-a prezentat ca pacifist şi i-a asigurat pe palestinieni că guvernul său va deveni partenerul lor.
?Cred că palestinienii trebuie să înţeleagă că au în guvernul nostru un partener pentru pace, securitate, şi pentru dezvoltarea economică rapidă a economiei palestiniene?, declara Netanyahu.
Cu toate acestea, el nu a mers până la a îmbrăţişa ideea soluţiei a două state, aşa cum intenţionează America să soluţioneze conflictul.
În plus, în timp ce Netanyahu făcea aceste declaraţii, postul de radio al armatei anunţa că s-a căzut de acord pentru construirea de noi case în zonele evreieşti din West Bank în zona cunoscută ca E-1, la câteva mile est de Ierusalim. Construcţia în această regiune ar împărţi West Bank în două ceea ce ar face şi mai dificilă crearea unui stat palestinian.
Postul de radio anunţa că aceasta face parte dintr-un acord secret cu Avigdor Lieberman, liderul partidului naţionalist Yisrael Beitenu , şi viitor ministru de Externe în noua coaliţie, ce va prelua formal puterea săptămâna viitoare.
Raportul armatei israeliene arată că din 1370 palestinieni ucişi în Gaza, 600 erau luptători de gherilă, iar alţi 320 erau ?neafiliaţi?. De asemenea admite că 189 din cei ucişi erau copii sub 15 ani.
Estimările palestiniene privind numărul morţilor sunt în mare parte aceleaşi. Poziţia celor două părţi diferă însă în ce priveşte numărul civililor ucişi, autorităţile palestiniene susţinând că peste jumătate din cei ucişi sunt civili. De asemenea, palestinienii îi listează ca fiind copii pe toţi cei sub 18 ani.
Un alt punct de divergenţă îl constituie modul cum pot fi catalogaţi cei 200 de poliţişti palestinieni ucişi în prima zi de conflict la o ceremonie de abolvire, în urma unui bombardament. Israel susţine că sunt luptători Hamas, conform logicii că Hamas guvernează Gaza şi controlează poliţia.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close