Antena 3 CNN Externe Israel. Armata este pregătită să intensifice operaţiunea împotriva grupărilor din Fâşia Gaza

Israel. Armata este pregătită să intensifice operaţiunea împotriva grupărilor din Fâşia Gaza

Israel. Armata este pregătită să intensifice operaţiunea împotriva grupărilor din Fâşia Gaza
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
18 Noi 2012   •   12:54

Armata israeliană este pregătită să "intensifice în mod semnificativ" operaţiunea sa militară "Pilon de Apărare", în curs, împotriva unor grupări palestiniene armate în Fâşia Gaza, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, relatează AFP.
   
"Armata este pregătită să intensifice în mod semnificativ operaţiunea. Militarii sunt pregătiţi pentru orice eventualitate", a declarat Netanyahu în deschiderea unei şedinţe săptămânale a Consiliului de Miniştri.

Israelul a poziţionat mii de rezervişti, vehicule blindate pentru transport de trupe, buldozere şi tancuri în apropierea barierei de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza.
   
Armata israeliană a închis vineri drumurile principale de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza, iar Guvernul intenţionează să mobilizeze până la 75.000 de militari rezervişti.
   
În paralel, sunt intensificate eforturile în vederea impunerii unui armistiţiu între beligeranţi, în special din partea Egiptului.
   
Un oficial palestinian de rang înalt din Fâşia Gaza a declarat duminică, sub protecţia anonimatului, că un armistiţiu este posibil în următoarele 48 de ore. "Există discuţii serioase în vederea ajungerii la un acord şi s-ar putea obţine un aranjament pentru astăzi (duminică) sau mâine (luni)", a declarat el.
   
"Tsahal (armata israeliană) a atacat peste 1.000 de ţinte teroriste în Fâşia Gaza şi continuă operaţiunile în acest moment. Armata provoacă pagube importante atât armamentului îndreptat împotriva cetăţenilor israelieni, cât şi celor care utilizează acest armament şi celor care îl trimit", a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat de către serviciile sale.

"În acest weekend, am vorbit din nou cu preşedintele (american) Barack Obama şi i-am mulţumit atât pentru susţinerea dreptului Israelului de a se apăra, cât şi pentru contribuţia sa, şi cea a apoporului american, la dezvoltarea (sistemului antirachetă) Iron Dome", a adăugat el.
   
Sistemul de apărare antirachetă "Iron Dome", finanţat în mare parte de către Statele Unite, a permis interceptarea câtorva zeci de proiectile, în special rachete, lansate către Tel Aviv.

Guvernul israelian a autorizat vineri seara mobilizarea a 75.000 de rezervişti în cadrul operaţiunii "Pilon al Apărării" pe care o efectuează împotriva unor grupări palestiniene înarmate în Fâşia Gaza, a anunţat televiziunea israeliană, relatează AFP.
   
Această decizie a fost luată în urma unei reuniuni la Tel Aviv a Cabinetului de Securitate al Guvernului Netanyahu, alcătuit din nouă miniştri, a precizat al doilea post de televiziune.
   
Secretarul Guvernului israelian Zvi Hauser a anunţat anterior că a purtat consultări la telefon cu principalii miniştri, pentru a obţine această undă verde.
   
Anterior, armata a anunţat că era în curs procesul de convocare a 16.000 de militari în rezervă.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close