Antena 3 CNN Externe Israel autorizează noi construcţii de case în Cisiordania

Israel autorizează noi construcţii de case în Cisiordania

Israel autorizează noi construcţii de case în Cisiordania
Sursa foto: cisiordania colonii
08 Sep 2009   •   19:38

Israel a aprobat luni construirea a 455 de case pentru colonişti în Cisiordania ocupată, iniţiativă la care se opune aliatul american şi palestinieni.

O listă a Ministerului Apărării a unor asemenea permise de construcţii eliberate pentru prima dată de la preluarea funcţiei de către premierul Benjamin Netanyahu, în luna martie, arată că acestea vor fi ridicate în zone pe care Israel doreşte să le menţină în cadrul unui viitor acord de pace cu palestinienii.
Negociatorul şef palestinian Saeb Erekat declara că decizia Israelului subminează şi mai mult orice credinţă că este un partener credibil pentru pace.

Oficiali israelieni anunţaseră deja de vineri că Netanyahu doreşte să acorde permise pentru noi construcţii în Cisiordania, ceea ce a atras condamnarea de către Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs a reiterat luni opoziţia Washingtonului după anunţul oficial făcut de Israel.
Circa 500.000 de israelieni trăiesc în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, teritorii capturate în războiul din 1967.
Palestinienii consideră că aşezările, considerate ilegale de comunitatea mondială, ar putea să le nege realizarea unui stat viabil. Permisele, semnate de ministrul Apărării Ehud Barak, pentru 455 de case, sunt considerate a fi o încercare a lui Netanyahu de a linişti membrii comunităţii evreieşti pro-colonizare înainte de a fi de acord cu îngheţarea demarării de construcţii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close