Israel compară raidul asupra flotilei cu al Doilea Război Mondial

03 Iun 2010   •   01:41
Israel compară raidul asupra flotilei cu al Doilea Război Mondial
flotila turcia


Ambasadorul Israelului în SUA, Michael Oren, a comparat atacul asupra flotilei umanitare cu lupta Americii contra Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În cadrul unui interviu pentru Fox News, el a descris operaţiunea, în urma căreia au fost ucise nouă persoane, ca fiind "perfect legală, perfect umană ? şi foarte responsabilă".
El a apărat atacul în apele internaţionale, declarând că "Israel a acţionat în conformitate cu legea internaţională. Orice stat are dreptul de a se proteja, cu siguranţă în faţa unei ameninţări teroriste precum Hamas, inclusiv în apele internaţionale. SUA a acţionat conform unei legislaţii internaţionale similare când a luptat contra germanilor şi japonezilor în al Doilea Război Mondial."
Între timp, preşedintele american Barack Obama a vorbit cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a-şi exprima condoleanţele pentru decesele de la bordul navei sub pavilion turc.
În cadrul interviului, Oren declara că Israel "trebuie să facă unele alegeri dificile uneori," adăugând că "trăim într-o regiune dură."
În acelaşi timp, presa turcă scria că trei din cei patru turci ucişi erau pregătiţi pentru a fi martiri. De altfel, un nucleu de 40 de jihadişti turci la bordul navei Mavi Marmara ar fi responsabil pentru violenţa ce a condus la moartea celor nouă persoane, arăta guvernul israelian.
Deşi presa turcă arăta că trei din cei patru turci ucişi erau pregătiţi pentru a fi martiri, nu a putut confirma afirmaţiile publicaţiei israeliene Yedioth Ahronoth, că unii din cei de pe Marmara ar fi avut legături cu al-Qaida.

Antena3.ro

Parteneri
x close