Antena 3 CNN Externe Israel, atenționare pentru comunitatea internațională: Nu cedați șantajului nuclear al Iranului

Israel, atenționare pentru comunitatea internațională: Nu cedați șantajului nuclear al Iranului

Israelul a lansat o atenționare pentru comunitatea internațională. Premierul Naftali Bennett a subliniat că Iranul vrea doar să câștige timp, iar negociatorii asupra programului trebuie "să nu cedeze şantajului nuclear”.

Israel, atenționare pentru comunitatea internațională: Nu cedați șantajului nuclear al Iranului
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    29 Noi 2021   •   18:01

Israelul a avertizat că Iranul va încerca să câștige timp și bani prin ridicarea sancțiunilor. În paralel, statul va continua în secret să facă progrese în programul nuclear.

Prim-ministrul Naftali Bennett a transmis un mesaj de avertizare comunității internaționale, de a nu ceda șantajului nuclear al Iranului, în vreme ce negocierile nucleare au fost reluate luni la Viena.

Scopul Iranului în cadrul negocierilor este ca SUA să ridice sancțiunile, în timp ce Republica Islamică nu face aproape nimic în schimb, a spus premierul.

„Iranul nu doar își va păstra programul nuclear; de astăzi, vor fi plătiți pentru el”, a avertizat el, scrie Jerusalem Post.

Puterile mondiale și Iranul s-au reunit din nou la Viena luni, după o pauză de aproape șase luni, pentru a negocia reluarea acordul nuclear din 2015, cunoscut sub acronimul englez JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action nuclear deal). 

Acesta prevede reducerea drastică a programului nuclear al Iranului, plasat sub o strică supraveghere a ONU, în schimbul ridicării unei părți din sancţiunile care îi sufocă economia.

Bennett a mai subliniat că autoritățile iraniene au împușcat protestatari în Isfahan în ultimele zile și a evidențiat o remarcă a purtătorului de cuvânt al Forțelor Armate Iranului, generalul de brigadă. Abolfazl Shekarchi, la începutul acestei săptămâni, caracteristică intențiilor statului: „nu ne vom da înapoi de la anihilarea Israelului, nici măcar un milimetru”.

„Un astfel de regim criminal nu ar trebui să fie răsplătit”, a spus el, cerând lumii să se asigure că nu permite ca „sute de miliarde de dolari să sprijine regimul lor putred”.

„Iranul nu merită nicio recompensă, nicio afacere și nicio scutire de sancțiuni în schimbul brutalității lor. Fac un apel către aliații noștri din întreaga lume: să nu cedați șantajului nuclear al Iranului”, a spus Bennett.

Ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, a spus că statul evreu trebuie să fie „puternic și independent și să-și păstreze propriile soluții, pentru a ne apăra singuri, atunci când decidem că acest lucru trebuie făcut”.

Israelul a împărtășit informații cu aliații săi cu privire la cursa continuă a Iranului către o armă nucleară, a spus Gantz.
„Le spun partenerilor noștri: timpul care trece trebuie să aibă un preț în sancțiuni economice și acțiuni militare, astfel încât iranienii să-și oprească cursa nucleară și agresiunea regională”, a spus Gantz.

Israelul nu se opune discuțiilor și înțelege necesitatea unei soluții, dar nu vrea să i se permită Iranului să păcălească lumea, au mai subliniat autoritățile israeliene.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close