Antena 3 CNN Externe Israel. Discuţii pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, după demisia lui Ehud Olmert

Israel. Discuţii pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, după demisia lui Ehud Olmert

Israel. Discuţii pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, după demisia lui Ehud Olmert
22 Sep 2008   •   09:55

După demisia premierului Ehud Olmert, preşeditele israelian Shimon Peres a purtat duminică discuţii cu formaţiunile parlamentare în vederea formării unei noi coaliţii guvernamentale, anunţă Reuters. Acuzat de corupţie, Ehud Olmert a demisionat duminică, după ce a fost înlocuit timp de patru zile la conducerea partidului Katima, care se află la putere, de către ministrul de Externe Tzipi Livini.

"Premierul Ehud Olmert mi-a prezentat în această seară demisia", a declarat Shimon Peres în cadrul unei conferinţe de presă. După anunţul oficial, preşedintele israelian s-a întâlnit cu reprezentanţii celor mai importante partide, Kadima, Likud, Partidul Muncii, şi Shas, iar luni va purta negocieri cu celelalte nouă facţiuni.

Potrivit presei israeliane, Peres va nominaliza luni un lider de partid pentru a forma noul Guvern, Livni fiind favorită pentru acest post. În cazul în care negociatorul pentru pace al Israelului cu palestinienii, Tzipi Livni, va fi propusă, va avea la dispoziţie 42 de zile pentru a forma o coaliţie guvernamentală. Astfel, ar putea deveni prima femeie premier în Israel după Golda Meir în anii '70.

Incapacitatea de a forma o coaliţie ar duce la organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Şansele încheierii unui acord de pace între israelieni şi palestinieni, sunt acum reduse din cauza instabilităţii politice. SUA spera ca Olmert şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas să încheie acordul anul acesta.

Până la desemnarea unui nou premier sau desfăşurarea de alegeri anticipate, Olmert va rămâne în fruntea unui guvern de tranziţie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ehud Olmert
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close