Antena 3 CNN Externe Israel: Fostul premier Ehud Olmert, inculpat pentru corupţie

Israel: Fostul premier Ehud Olmert, inculpat pentru corupţie

Israel: Fostul premier Ehud Olmert, inculpat pentru corupţie
Sursa foto: ehud olmert
31 Aug 2009   •   01:40

Autorităţile israeliene l-au inculpat pe fostul premier Ehud Olmert pentru corupţie, fiind primul asemenea caz contra unui actual sau fost premier în Israel. Olmert, care a demisionat la începutul anului tocmai datorită scandalului legat de corupţie, este acuzat că a acceptat fonduri ilegale din SUA, a dublat facturile pentru călătoriile din străinătate şi a ascuns fonduri faţă de un organism guvernamental de control.
El va fi acuzat şi de fraudă.
Acuzaţiile au ieşit la iveală pentru prima dată când Olmert încă era premier, deşi acesta ar fi comis faptele când era primar al Ierusalimului şi ulterior membru al Cabinetului, înainte de a fi ales prim ministru, în 2006.
Olmert neagă toate acuzaţiile şi arată într-o declaraţie de presă că este încrezător că va fi achitat.
Ministerul de Justiţie nu a detaliat cu cât ar putea fi condamnat fostul premier, dar un expert israelian estima că sentinţa maximă pentru acuzaţia de fraudă este de cinci ani.
Doi foşti membri ai guvernului au fost recent condamnaţi în două cazuri separate de corupţie la mai mulţi ani de închisoare. Avraham Hirchson, fost ministru de Finanţe şi apropriat al lui Olmert a primit cinci ani condamnare pentru delapidare, iar un alt ministru a fost condamnat la patru ani pentru mită.
Cazul de corupţie a luat amploare când Olmert încă era în funcţie şi implica fonduri primite de la Moshe Talansky, om de afaceri american, care ar fi trimis mari sume de bani cash lui Olmert. Mărturia lui Talansky de anul trecut a jucat un mare rol în demisia lui Olmert.
Procuratura arată că Olmert şi-a folosit relaţiile pentru a ajuta afacerile lui Talansky, dar nu l-a acuzat pe Olmert de luare de mită.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ehud Olmert luare de mita
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close