Antena 3 CNN Externe De duminică, Israelul va avea un nou guvern. Benjamin Netanyahu pleacă după 12 ani de mandat

De duminică, Israelul va avea un nou guvern. Benjamin Netanyahu pleacă după 12 ani de mandat

Noul guvern israelian va fi învestit duminică, iar încă-opozantul Yair Lapid a completat vineri procesul de semnare a protocolului pentru coaliția care cuprinde opt partide și care vine să încheie mandatul premierului Benjamin Netanyahu după 12 ani în funcție.

De duminică, Israelul va avea un nou guvern. Benjamin Netanyahu pleacă după 12 ani de mandat
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    11 Iun 2021   •   23:02

Un nou guvern în Israel, de duminică: Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier al țării, va fi înlocuit de Naftali Bennett. 

Coaliția cuprinde partide din mai tot spectrul politic – de la dreapta radicală, la stânga – și ar urma să se concentreze mai degrabă pe probleme economice și sociale decât să se auto-expună la scindări interne prin a aborda chestiuni diplomatice majore precum conflictul israelo-palestinian.

Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului, va fi succedat oficial duminică, când puterea va fi preluată de o coaliție care cuprinde, în premieră, o formațiune din minoritatea arabă.

Pe baza unui acord de împărțire a puterii, Naftali Bennett din formațiunea ultra-naționalistă Yamina va fi prim-ministru pentru o perioadă de doi ani.

Coaliția, a spus el vineri, „pune capăt la doi ani și jumăte de criză politică”.

„Semnarea acestor acorduri pune capăt la doi ani și jumătate de criză politică. Guvernul va lucra pentru tot publicul israelian – religios, secular, ultra-ortodox, arab – fără excepție, ca unul.

Vom lucra împreună, din parteneriat și responsabilitate națională, și cred că vom reuși”, a afirmat viitorul premier al Israelului.

Coaliția care preia puterea este formată din 8 partide.

×
Subiecte în articol: Israel Benjamin Netanyahu guvern alegeri
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close