Antena 3 CNN Externe Israelul își îndeamnă cetățenii să părăsească Turcia

Israelul își îndeamnă cetățenii să părăsească Turcia

Guvernul israelian își avertizează cetățenii să evite Turcia, unde un complot iranian împotriva israelienilor a fost dejucat luna trecută, a informat duminică presa israeliană.

Israelul își îndeamnă cetățenii să părăsească Turcia
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    13 Iun 2022   •   15:08

Complotul a implicat răpirea cetățenilor israelieni și ar fi fost dejucat cu cooperarea dintre Israel și autoritățile turce, potrivit rapoartelor în limba ebraică, care citau oficiali de securitate anonimi.

Celula iraniană din spatele tentativei făcea parte din Forța Quds a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) și a fost prinsă și a fost prinsă după ce a contactat turiștii israelieni, a informat Channel 13.

O serie de celule iraniene similare sunt încă în Turcia, în special în destinații turistice precum Istanbul și Antalya, și caută să răpească și să omoare israelieni, a adăugat corespondentul militar al publicației.

O sursă de securitate anonimă a declarat duminică Channel 13 că există „o amenințare clară și imediată la adresa vieții israelienilor din Turcia”.

Cu o zi mai devreme, presa a raportat că Iranul urmărește să vizeze turiștii israelieni, deoarece aceștia rămân în imposibilitatea de a ajunge la înalți oficiali israelieni. Comploturile sunt văzute ca o tentativă de ripostă împotriva asasinatelor din Iran care au fost atribuite Israelului, inclusiv uciderea unui ofițer superior IRGC Hassan Sayad Khodayari la Teheran luna trecută.

La scurt timp după moartea lui Khodayari, pe care Iranul a promis să o răzbune, Consiliul Național de Securitate (NSC) al Israelului i-a avertizat pe cetățenii să nu călătorească în Turcia din cauza amenințării atacurilor iraniene, spunând că este „țară cu risc ridicat”.

NSC dezbate acum dacă să ridice severitatea avertismentului de călătorie în Turcia la cel mai înalt nivel, a raportat Yedioth Ahronoth. O sursă anonimă a declarat pentru presa, „în lumina imaginii serviciilor de informații, israelienii ar face bine să nu zboare în acest moment. Merită să luați în considerare anularea vacanțelor în acest moment în Turcia.”

Turcia a fost multă vreme o destinație de vacanță populară pentru israelieni, deși turismul a scăzut semnificativ în urma unei rupturi a relațiilor dintre Ankara și Ierusalim în 2010. Turismul, inclusiv din sectorul arab al Israelului, a crescut de atunci, în timp ce Israelul și Turcia au depus recent eforturi pentru a repara problemele diplomatice.

×
Subiecte în articol: turcia Israel cetateni alerta
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close